• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 17 °C
  • İzmir 19 °C
  • Giresun 15 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

4+4+4 kitapçığında son düzenleme

4+4+4 kitapçığında son düzenleme
MEB, kamuoyunda ''4+4+4'' olarak bilinen ve zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanunun uygulanışına ilişkin hazırladığı kitapçığı yeni soru ve cevaplarla genişletti. Seçmeli dersler, hangi sınıflarda alınabilecek?

ozel_okul_sayisi_dersane_sayisini_gecti_h880316.jpg

Kitapçıkta yer alan bilgilere göre, ilkokula başlamadan önce okuma yazmayı öğrenen bir çocuk, eğer birinci sınıf için yeterli ve hazırsa okulda oluşturulacak komisyon kararıyla üst sınıflardan başlayabilecek. Ancak bir öğrencinin sınıf atlaması ya da bir üst sınıfa geçmesi yalnızca okuma yazama biliyor olmasına bağlı olmayacak. Öğrencinin gelişiminin bir üst sınıfa geçmeyi gerektirecek düzeyde olduğunun da tespit edilmesi gerekecek.

31 Mart 2007 tarihinde ve öncesinde doğmuş olan çocuklar, yani 66 ayını 30 Eylül 2012 tarihi itibarıyla doldurmuş olan çocuklar ilköğretime başlayacak.

''Seneye 8. sınıftan mezun olanlar SBS'ye girecek mi yoksa karne puanlarıyla mı okullara yerleştirilecekler'' sorusuna verilen cevaba göre, SBS sınavlarında yakın bir zamanda değişiklik olmayacak. Seneye SBS'ye 8. sınıflardan isteyenler girecek.

Ortaokul 8. sınıftan sonra öğrenciler, mesleki eğitim merkezlerine devam edebilecek. Ancak açık öğretim lisesi uygulamasıyla da zorunlu eğitimlerini tamamlayacaklar. Başka bir deyişle ortaokulu tamamladıktan sonra çıraklığa geçmek isteyenler hem açık öğretim lisesine kaydolmak suretiyle 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlayacaklar hem de mesleki eğitim merkezine devam edecekler.

Meslek liselerinin 9. sınıfları ortak sınıf olacak, mesleki alan seçimi ise 10. sınıftan başlayacak.

-''Öğrencilerin ve velilerin taleplerine bağlı''-

Kitapçıkta yer alan ''Kur'an-ı Kerim mi, yoksa meali mi seçmeli ders olacak'' sorusuna verilen cevaba göre de Kur'an-ı Kerim'in öğretilmesi seçimlik ders olacak. ''Alevilik, Hristiyanlık ve diğer farklı inançlar ve dinler seçimlik ders olacak mı'' sorusu ise, ''Farklı inançlar, 'Temel Dini Bilgiler' seçimlik dersinde okutulabilecek'' şeklinde yanıtlanıyor.

Sanat ve spor alanında görsel sanatlar, müzik, spor ve beden eğitimi dersleri öğrencilerin tercihlerine bağlı olarak 2 ya da 4 saat olarak seçilebilecek. İlkokulda serbest etkinlikleri uygulama, okul yönetimleri ve ailelerin isteğine bağlı olacak.

Okullarda kaç öğrenci grubunun oluşturulabileceği, seçimlik dersleri seçen öğrenci sayısıyla belirlenebilecek. Bu konuda mevcut durumda, 10 öğrencinin seçmeli dersi seçmesi halinde ders açılabiliyor, bu konuda esneklik sağlanması öngörülüyor.

''Yaşayan Diller ve Lehçeler'' dersinde öğrencilerin ve velilerin taleplerine bağlı olarak farklı dil ve lehçelerin öğretimi yapılabilecek. Bu dersi, öğretmenlik formasyonuna sahip ve söz konusu dili öğretebilme yeterliğine sahip öğretmenler verecek.

-Seçmeli dersler-

Seçmeli dersler, bu öğretim yılı için 5. ve 9. sınıfta verilebilecek. Çünkü diğer sınıflardaki öğrenciler, mevcut programlarla ve mevcut uygulamalarla öğrenimlerine devam edecek. Dolayısıyla, bu öğretim yılı için 5. ve 9. sınıftaki gelecek talepler göz önünde bulundurulacak. Örneğin, 6. sınıfta şu anda bu kanun çerçevesinde oluşturulan seçimlik derslerin verilmesi söz konusu olmayacak. Çünkü 6. sınıflar önceki uygulamalara aynen devam edecek.

Derslerin çakışmaması için seçmeli derslerin programlarının uygulanmasında esneklik sağlanacak ve öğrencilerin tercihleri doğrultusunda ders seçebilmeleri güvence altına alınacak. Öğrenciler herhangi bir alandan birden fazla ders alabilecek.

Din, ahlak ve değerler alanında seçmeli dersler öğrencilerin ve velilerin tercihlerine bağlı olarak seçilebilecek. Bu alandan ders seçmeyi tercih etmeyenler, diğer seçmeli ders alanlarından dersler seçebilecek. Hiçbir öğrenci istemediği bir alandan ders seçmeye zorlanmayacak.

-Eğitim ve öğretim süresinde değişiklik yok-

12 yıllık zorunlu eğitim ve yeni sistemin uygulanmasıyla ilgili 2012-2013 öğretim yılı başında özellikle birinci sınıfları okutacak olan sınıf öğretmenlerine yönelik eğitim verilecek.

Ortaokul beşinci sınıfta Türkçe, matematik, fen bilimleri, din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri (20 saat) ile en az 4 saat seçimlik dersi tamamlamak kaydıyla, imkan ve şartları uygun olan okullarda isteğe bağlı olarak 16 saate kadar yabancı dil dersi öğretimi yapılabilecek. Ancak bir hazırlık sınıfı uygulaması olmayacak, yoğunlaştırılmış yabancı dil öğretimi uygulaması konusunda esneklik sağlanacak.

Özel eğitime ihtiyacı olan bireylere ilkokul, ortaokul ve lise düzeyinde ''4 4 4'' eğitim zorunlu olacak. Bu eğitimler özür, tür ve derecesine bağlı olarak (üstün yetenekliler de dahil olmak üzere) özel eğitim okulları, özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma uygulamaları şeklinde yapılacak. 12 yıllık zorunlu eğitimle birlikte kaynaştırma eğitim uygulamaları okul öncesi, ilkokul ve ortaokulda olduğu gibi liselerde de devam edecek.

Öğrenci 8. sınıf sonuna kadar aldığı derslerle ilgili resmi belge almak suretiyle gideceği ülkede eğitimine devam edebilecek. Yıllık eğitim ve öğretim süresinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak, yıllık eğitim ve öğretim 180 gün olacak.

Kaynak: AA

Bu haber toplam 3409 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.