TBMM Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü, 2005 yılında Meclisimizin açılışının 85. yıldönümü münasebetiyle ve Millî Egemenlik Yılı kutlama etkinlikleri kapsamında ihdas edilmiştir.
Söz konusu ödüllere ait hükümleri düzenleyen Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmelik 4 Şubat 2005 tarihli ve 68 sayılı TBMM Başkanlık Divanı Kararı ile kabûl edilmiş ve 22 Şubat 2005 tarih ve 25735 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bu yönetmelik hükümlerine göre TBMM Millî Egemenlik Onur Ödülü 2005 yılında ve TBMM Üstün Hizmet Ödülü de 2006 yılında ilk defa verilmiştir. Söz konusu yönetmeliğin bazı hükümleri, 15 Mayıs 2006 tarihli ve 26169 sayılı resmî gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve hâlen yürürlükte olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Onur Ödülü ve Üstün Hizmet Ödülü Verilmesi Hakkında Yönetmelik hükümleri ile değiştirilmiştir.
TBMM Onur Ödülü uluslar arası alanda gösterdiği üstün başarılar ile Türkiye'nin temsiline ve tanıtımına katkı sağlayan kişilere; TBMM Üstün Hizmet Ödülü ise Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve milletine ulusal ve uluslar arası düzeyde üstün hizmetlerde bulunanlara, Türkiye'nin tanıtımına katkı sağlayanlara, halkın refahı, eğitimi, mutluluğu ve sosyal gelişimi için yararlı hizmetlerde bulunanlara, millî egemenlik ve demokrasi konularında yaptığı bilimsel çalışmalarla başarı gösterenlere verilmektedir.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü'nün ihdas edilmesindeki amaç, vilayetlerimizde bireysel olarak halkımıza karşılıksız hizmeti amaç edinmiş; sosyal, kültürel ve ekonomik açılardan bu yolda önemli katkılar sağlamış insanlarımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ödüllendirilmesi, teşvik edilmesi ve taltif edilmesidir.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü'ne aday gösterilecek kişiler Vali, Kaymakam veya Belediye Başkanı'nın teklifi ve esas olarak İl Genel Meclisi'nin kararı ile belirlenmekte ve istenen evraklarla birlikte TBMM Kültür, Sanat ve Yayın Kurulu'na bir yazı ile bildirilmektedir. Ayrıca, ilgili Yönetmeliğin 15. maddesine göre, TBMM Başkanı ve Milletvekilleri, ödüle doğrudan aday gösterebilmektedirler.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü'nün ilki 2006 yılında, gerek Milletvekillerimizin gerekse illerimizin bildirdiği toplam 122 aday arasından yapılan değerlendirme sonucunda, TBMM Başkanlık Divanı tarafından belirlenen 27 kişi ve kuruma, TBMM Tören Salonu'nda 2 Mayıs 2006 tarihinde düzenlenen bir törenle bizzat TBMM Başkanımız tarafından verilmiştir.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü ikinci defa 2007 yılında, toplam 178 aday arasından belirlenen 47 kişi ve kuruma, 5 Nisan 2007 tarihinde düzenlenen bir törenle yine TBMM Başkanımız tarafından verilmiştir.
2008 yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülü, toplam 213 aday arasından 74 kişi ve kuruma, 10 Temmuz 2008 tarihinde düzenlenen bir törenle TBMM Başkanımız tarafından verilmiştir.
TBMM Onur Ödülü'nün ise ilki 13 Temmuz 2005 tarihinde Prof. Dr. Gazi YAŞARGİL'e; ikincisi 30 Mayıs 2007 tarihinde Prof. Dr. İhsan DOĞRAMACI'ya; üçüncüsü 30 Temmuz 2008 tarihinde Prof.Dr.Halil İNALCIK'a ve dördüncüsü 9 Aralık 2009 tarihinde Prof. Dr. Kemal KARPAT'a verilmiştir.
TBMM Üstün Hizmet Ödülü Altın Madalya ve Berat'tan; TBMM Onur Ödülü ise Plaket, Berat ve para ödülünden oluşmaktadır. Para ödülü 2005, 2007, 2008 ve 2009 yıllarında 25 bin YTL. olarak verilmiştir.
2010 Yılı TBMM Üstün Hizmet Ödülüne layık görülen 5'i dernek ve vakıf, 70'i sivil toplum ve şahıs olmak üzere toplam 75 ödülü alan isimler arasında, Şebinkarahisarlı fotoğraf sanatçısı hemşehrimiz Ara GÜLER ile birlikte Alucra'ya açılan Meslek Yüksek Okulunun hizmet binasını yaptıran Alucralı işadamı Refik BULUTÇU da yer alıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.