TÜRKİYE CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA ŞEBİNKARAHİSAR
ŞEBİNKARAHİSAR’IMIZIN 2023 HEDEFLERİ ?
BÖLGESEL KALKINMA PLAN VE HEDEFLERİMİZ
KALKINMA ÇALIŞTAYI ZORUNLULUĞU
Toplumlar, gelişmişlik düzeylerini yükseltmek için uzun süreli planlamalarla hedefler koyarak, strateji ve yol haritaları belirleyerek hedeflerine çok daha kolaylıkla ulaşabilirler. Planlama ve bu planlar çerçevesinde hedefe dönük azimle çalışmak başarının anahtarlarındandır.
1923 yılında , yani Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun ilan edildiği tarihte , doğup büyüdüğümüz ve her birimizin maalesef büyük oranda geçim ve ekonomik nedenlerle göç etmek zorunda kaldığımız Şarki’i Karahisar, sonrasında Ulu Önder Atatürk’ün 1924 ‘te tekrar verdiği isimle Şebinkarahisar’ımızın idari, ekonomik, sosyo-kültürel durumu ve şu an geldiğimiz nokta.? Şebinkarahisar’ın köklü geçmişini , tarihini , kültürel değerlerini, sosyo-ekonomik durumunu, yer altı ve yerüstü kaynaklarını, endemik , organik ve yöresel ürün ve türlerini uzun uzadıya bu yazıya sığdırabilmek ve tahlil edebilmek çok güç. Ancak güzel memleketimiz en az 3.000 yıllık tarihi geçmişinde ilk kuruluş döneminden itibaren ile Osmanlı Devletinin kuruluşundan sona erdiği tarihe, 1923 ‘te Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşuna kadar doğal olarak her zaman merkez olma vasfını sürdürmüş ve devam ettirmiştir. Cumhuriyetimizin kuruluş tarihini bir dönüm noktası olarak aldığımızda antik çağlardan itibaren bir idari ve kültürel merkez olan, İpek Yolu üzerindeki lokasyonu ile geçmişte Küçük Mısır olarak tanımlanarak ticari önemi vurgulanan şehrimizi öncelikle sadece özelde Şebinkarahisar ve bağlı mahalle ve köyleri olarak değerlendirmemeliyiz. Bizler bu şehri her zaman 1923 öncesi ve sonrası 10 yıllık süreçte idari bütünlüğümüzün korunduğu dönemdeki kader birliğimiz olan eski ilçelerimizle, beldelerimizle birlikte düşünmek geçmişimizi unutmadan geleceğimizi birlikte planlamalıyız. Şebinkarahisar geçmişte Alucra, Koyulhisar, Mesudiye, Çamoluk, Suşehri, Gölova, Akıncılar ve beldelerimizle birlikte Şebinkarahisar olarak bir anlam kazanmışsa , gelecekte de Şebinkarahisar bu ilçelerimiz ve beldelerimizle bir anlam ifade edecektir.
Şebinkarahisarlılar olarak öncelikle son dönemde anlaşılmaz bir şekilde , bilinçli ya da bilinçsiz olarak ifade edilmeye çalışılan yukarıda isimlerini saydığımız kader birliğimiz olan ilçelerimizin yerleşim alanlarından oluşan bölgeyi içinden akan bir ırmağın ismi ile eş tutarak Kelkit Vadisi , Kelkit Havalisi , Kelkit Yöresi olarak isimlendirme gayretine sonuna kadar karşı çıkmalı ve buna son vermeliyiz. Bizim yöremizde kullanılacak ortak isim geçmişte Karahisar’i Şarki, Şarki Karahisar, Şebinkarahisar Sancağı, Şebinkarahisar Vilayeti ;Şebinkarahisar Vadisi, Şebinkarahisar Yöresi ve Şebinkarahisar Havalisi ise gelecekte de bu ismi korumalı ve bu kavram kargaşasına son vermeliyiz.Gelecek nesillerimize bu hassasiyetimizi ortaya koyup memleketimizin isminin bir algı yanlışlığı ile bölgenin merkezi olma özelliğini sulandıracak anlayıştan uzak tutmalıyız.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.