Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Fox TV haber ekibini makamında kabul ederek, ülke gündeminin en önemli maddesi olan deprem konusundaki soruları yanıtladı.
Habercilere, Sarıyer'in zemin yapısı ve risk analizine ilişkin teknik bilgiler aktaran ve ilçede depreme karşı yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Genç, Van'da yaşamını yitiren Japon gönüllü Dr. Atsushi Miyazaki'nin anısına, önümüzdeki günlerde Ferahevler'de yapımına başlanacak olan Japon bahçesiyle ilgili olarak da bilgi verdi. Van'daki depremzedeler için Sarıyer Belediyesi'nce başlatılan yardım kampanyasına da değinen Şükrü Genç, bu kapsamda 200 depremzedenin Sarıyer Belediyesi Sosyal Tesisleri'ne yerleştirileceğini belirtti.
Bilimin bu işe el koyması gerekiyor
Türkiye'de öncelikli olarak depreme bakış açısını değiştirmeliyiz diyen Genç, depremin olduğu dönemde gösterilen hassasiyetin gelecek zamanlara taşınmadığını ve kısa bir süre sonra deprem gerçeğinin unutulduğunu vurguladı.
Şükrü Genç, coğrafi konumu gereği ülkemizin %98'inin deprem riski taşıdığına ve artık depremin kader olmaktan çıkarılması gerektiğine dikkat çekerek, Bilimin bu işe el koyması gerekiyor. Uluslararası düzeyde çok sayıda akademisyenimiz, mühendisimiz, bilim adamımız var. Bu bilim adamlarının hazırladığı çalışmaların ışığında hareket etmeli, eylem planımızı bu çalışmalara göre oluşturmalıyız. diye konuştu.
Yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, bilim adamları, basın-yayın organları ve yurttaşların katkılarıyla oluşturulacak afet odaklı eylem planının (master plan), deprem öncesi ve sonrasındaki süreçte sağlayacağı yararlara işaret eden Sarıyer Belediye Başkanı Genç, İçinde depremin de olduğu, ama sadece depremle sınırlı kalmayan bir afet odaklı eylem planı yani master plan kesinlikle hazırlanmalıdır. Hazırlamak zorundayız. Bu planda deprem öncesi ve sonrası ne yapılması lazım, bunlar yer almalı. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri belirlersiniz ve bu hedefler doğrultusunda çözüm ararsınız. Bunu yapmadığınız takdirde, ortaya koyacağınız her şey günlüktür. O gün yapılır, ertesi gün unutulur dedi. Depremin, Sarıyer'in kalkınmasına yönelik olarak Sarıyer Belediyesi'nce hazırlanan Kalkınma Eylem Planı'nın bir parçası haline getirileceğini ifade eden Genç, sözlerine şu şekilde devam etti: Bugün, şimdiden başlayacağız. Bunun yarını, öbür günü yok. Kesinlikle risk analizi yapılması lazım. Çalışmalar, bölgenin coğrafi yapısına göre değişen riskleri minimuma indirmek için yapılmalı. Bunun için depremi iyi bilen mühendisler yetiştireceğiz. Mevcut mühendislerimizi günlük kurslarla hazırlayacağız. Aynı şekilde kurtarma ekiplerimizi de en iyi şekilde yetiştireceğiz.
Belediyelerin etkinliğini kuracağız. Toplumda bilinç yaratacağız. Bunları da bir plan dâhilinde yapacağız. Eğer bunları yapmazsak, deprem kader olur ve çok ağır bedeller ödemek zorunda kalırız.
Barınma hakkını temel alıyoruz
Sarıyer'de 1,5-2 yıl öncesinden başlayarak tehlike analizlerinin yapıldığını ve hangi olasılıklarda tehlikeyle karşılaşılacağının ortaya konduğunu kaydeden Başkan Genç, Sarıyer'deki zemin yapısını, üniversitelerle, bilim adamlarıyla bütünsel olarak değerlendirdik. Şimdi bu değerlendirmeyi daha da derinleştirerek binaların depreme dayanıklılık envanterlerini çıkaracağız. Bütün bunlar bilimsel metotlarla hazırlanacak. Bu noktada kentsel dönüşüm konusuna gelirsek
Biz, Sarıyer Belediyesi olarak, barınma hakkını temel alıyoruz. Kesinlikle ama kesinlikle uzlaşmacı, paylaşımcı bir anlayışla, yerinde dönüşümün gerçekleştirilmesi gerekiyor. Hiçbir yurttaşımızın, yaşadığı bölgeden koparılmasına göz yumamayız şeklinde konuştu. Genç, Sarıyer'in deprem konusunda avantajlarının yanında dezavantajları olduğuna dikkat çekerek, Sarıyer'de, uzun bir sahil şeridi ve geniş ormanlık alanlar var. Depremle birlikte tsunami, orman yangını, heyelan gibi tehlikeleri de göz önünde bulunduruyoruz. Avantajları ve dezavantajları olan bir ilçeyiz. En önemli avantajımız ise Sarıyerli yurttaşlarımızın duyarlı olması ve ilçemizin eğitim düzeyinin yüksek olması ifadelerini kullandı.
Sarıyer Belediyesi, Van'da yitirdiğimiz basın şehitlerini unutmayacak
Geçtiğimiz günlerde, Van'ı 5,6'lık şiddetle ikinci kez sarsan depremde yaşamını yitiren Japon gönüllü Dr. Atsushi Miyazaki'nin anısına, önümüzdeki günlerde Ferahevler Akarsu Caddesi'nde yapımına başlanacak Japon bahçesiyle ilgili olarak da Fox TV haber ekibine bilgi veren Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, 9000 m²'lik alan üzerinde kurulacak anıt parkın Japon geleneklerine uygun biçimde ve Japon bahçe teknikleri kullanılarak inşa edileceğini, bahçede Miyazaki'nin bir büstünün yer alacağını dile getirdi. Depremde küresel ilişkilere hümanist bir bakış açısıyla bakmamız gerek. İnsan dostu, can yoldaşımız Dr. Atsushi Miyazaki'nin ölümsüzleşmesi, adının yaşatılması için, Vanlı dostları ve uğrunda öldüğü insanlar adına Japon bahçesini inşa edeceğiz. Yaklaşık 2 ila 2,5 ayda bitireceğiz. Bahçede, İstanbul'un sembollerinden erguvanlar da yer alacak diyen Genç, yine Van'daki ikinci depremde aramızdan ayrılan basın şehitleri Cem Emir ve Selahattin Yılmaz'ın isimlerini, Sarıyer'in kuzey bölgesinde yapılacak benzer bir çalışmayla yaşatacaklarını ifade etti.
Başkan Genç son olarak 200 depremzede yurttaşa Sarıyer Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde Nisan ayına kadar barınma imkânı sunduklarını belirterek, depremzedelere belediye bünyesinde barınmanın yanı sıra fiziksel ve psikolojik tedavi desteği sunacaklarını vurguladı.
K.:Sarıyer Belediyesi
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.