Yapılan yazılı açıklamada;
“Hayvan hareketlerinin ve hayvan hastalıklarının daha etkin kontrolünün sağlanması ile hayvancılıkta her türlü sağlık, ıslah, istatistik, sigorta ve destekleme ödemeleri kayıtlarının etkin bir şekilde tutulması ve takibi için hayvanların kayıt altına alınması ve kimliklendirilmesi büyük önem taşımakta olup AB uyum sürecinde de tarım alanında öncelikli konular arasında yer almaktadır.
Bu çerçevede “Sığır Cinsi Hayvanların Tanımlanması, Tescili ve İzlenmesi Yönetmeliği” gereğince ilimizde de büyükbaş hayvan mevcudunun tamamına yakınına numaralı kulak küpesi takılarak, internet ortamında veri tabanına işlenmiş ve kimlik kayıtları yapılmıştır.
Büyük kaynak ve emek harcanarak oluşturulmuş olan “Hayvan Kayıt Sisteminin” sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi ve güncellenebilmesi için ilgili kurum ve kuruluşlar ile hayvan sahipleri ve hayvan ticaretiyle uğraşanların 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu ve ilgili yönetmelik gereğince önemli sorumluluk ve yükümlükleri bulunmaktadır.
Ancak mevzuatın iyi bilinmemesinden ya da yeterince önemsenmemesinden kaynaklanan bazı sorunların ortaya çıkmakta ve bildirimlerde aksamalar meydana gelmektedir. Bu nedenle aşağıda belirtilen bazı Yönetmelik hükümlerinin ilgililere tekrar duyurulmasında fayda görülmüştür:
1-Yetiştiriciler, işletmesinin tescil edilmesini sağlamak, küpeleme ve hayvanlara kimlik çıkartılması gibi işlemleri yaptırmak ve işletmelerindeki büyükbaş hayvanların (sığır-manda) doğum, ölüm, zorunlu kesimlerini Tarım İl Müdürlüğümüz Hayvan Sağlığı Şubesine veya İlçe Tarım Müdürlüklerimize bildirmeleri gereklidir. İşletmelerden yapılacak olacak her türlü hayvan hareketleri ile ilgili kayıtları tutmakla, ayrıca hayvanların tanımlanması ve tescili ile ilgili masrafları karşılamakla yükümlüdürler.
2-Alıcı ve Satıcılar, bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde aldıkları veya sattıkları büyükbaş hayvanların alım ve satımlarına ilişkin gerekli bildirimleri yapmakla sorumludurlar.
3-Büyükbaş hayvanlara kulak küpesi takma işlemi, doğumundan itibaren en geç 6 ay içinde, hayvanın mutlaka doğduğu işletmeyi terk etmesinden önce uygulanacaktır.
4-Kurban Bayramı nedeniyle büyükbaş hayvan satış ve alışlarında kesilen hayvanların kayıtlardan düşülmesi maksadıyla kesimden sonra en geç 7 gün içerisinde İl veya İlçe Tarım Müdürlüğüne bildirilmesi, ayrıca kesimden sonra kulak küpelerinin Muhtarlıklara veya doğrudan en yakın kurumumuza teslim edilmesi gerekmektedir.
Hayvan Kayıt Sistemine göre tanımlanmayan ve veri tabanına işlenmeyen hiçbir işletme ve hayvan için teşvik veya destekleme ödemesi yapılmamaktadır.
Ayrıca yaklaşan kurban bayramı nedeniyle hayvan alanların veya il/ilçe dışına hayvan sevk eden üreticilerimizin de veteriner sağlık raporu başvurularında sıkıntı yaşamamaları için bu şartlara uymaları gerekmektedir.” denildi.
Haber:giresunvaliliği
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.