5442 Sayılı İl İdaresi Kanunu ve 442 sayılı Köy Kanunu’na göre İlimiz Merkez İlçe köy muhtarları ile Valilikte yapılan toplantıda, KÖYDES projesi dışında yürütülen hizmetlerde köylerin ortak sorunlarının tespiti ve çözüm önerileri görüşüldü.
Vali Yardımcısı Sadık İkizek’in başkanlığında İl Mahalli İdareler Müdürlüğünün organize ettiği toplantıya yatırımcı kuruluşların müdürleri de katılarak, muhtarların taleplerini dinlediler.
Böylesi toplantıların muhtarların sorunlarını Valilik ve ilgili daire müdürlerine iletmesi açısından önem taşıdığını belirten Vali Yardımcısı Sadık İkizek, “Sorunların kısa yoldan ve en erken zamanda çözümünü arzu etmekteyiz. Bunun sağlanması için bir aradayız” dedi.
Askerlik Şubesi Başkanı, Tarım İl Müdürü, İl Sağlık Müdürü, Çoruh Edaş İl Müdürü, Jandarma Merkez Karakol Komutanı, Turizm İl Müdürü, İl Milli Eğitim Müdürü, İl Özel İdare İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürü ve İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlerinin konuşma yaptığı toplantıda muhtarlar, yaşadıkları sorunları ilgili müdürlere iletip cevap aldılar.
Toplantıda başlıklar halinde şu konulara değinildi:
Askerlik Şubesi Başkanı: Köylerimizde kayıtlı askerlik çağına giren kişilerin adres tespiti iyice araştırmadan, adresleri bilinmediği yolunda bilgi verilmektedir. İlgililerin birinci derece yakınlarından başlayarak bilgi almaları ve evrakları tebliğ etmeleri gerekmektedir. Yurt dışında olan kişilerinde adreslerinin tam ve noksansız bildirilmesi gerekmektedir.
Tarım İl Müdürü: Yıl boyunca yürütülen kene mücadelesi çalışmasında muhtarlarımızın gösterdiği hassasiyete teşekkür ederiz. Hayvanlara yapılan şap aşısı çalışmalarımız devam etmektedir. Aşılama çalışmalarındaki oranın %80’i geçmemesi durumunda ilden yapılacak hayvan sevki yasal olarak mümkün değildir. Bu konuda herkesin dikkatli olması gerekmektedir. Büyükbaş hayvanların kayıtları tutulduğundan, kesilen hayvanların kayıttan düşülmesi için kulak küpe numaralarının Tarım Müdürlüklerine bildirilmesi gerekmektedir. Sokak hayvanlarının aşılanması konusuna dikkat edilmeli, aşılar tarafımızdan ücretsiz yapılmaktadır.
İl Sağlık Müdürü: Köylerde bulunan Sağlık Evleri’nin bakım ve onarımı idaremizce yapılmaktadır. Onarımı yapılan binaların köy muhtarlığınca korunması ve görevli sağlık personeline yardımcı olunması gerekmektedir. Köy muhtarlarınca mezarlık defin listesinin her ay düzenli olarak doldurularak sağlık müdürlüğüne bildirilmeli, köy mezarlığına defnedilen ölülerle ilgili bilgilerin ilgili köy muhtarlıklarınca defin defterine kayıt edilmesi gerekmektedir. Ayrıca doğum ölümlerinin de sağlık müdürlüğüne bildirileceğini unutmayalım. Valiliğimizce yürütülen ve 2008 yılında yoğun bir çalıma yapılan Tertemiz köy ve tertemiz içme suyu projesi çalışmalarımız 2009 yılında da devam edecektir.
Çoruh EDAŞ İl Müdürü: Elektrik tellerine gelen ağaçların mal ve can emniyeti açısından kesilmesi gerekiyor. Sık sık elektrik kesintisi yaşanmaması için muhtarlar idareye yardımcı olmalıdır. Köy muhtarlarınca kesilen ve kestirilecek ağaçların kesimi sırasında, elektrikle ilgili bir personelimizin bulunması gerekmektedir. Böyle bir durumda bizlere ulaşmanızı istiyoruz.
Jandarma Karakol Komutanlığı: Köylerimizde dağınık bir yapılaşma bulunduğundan, emniyet açısından daha dikkatli davranılması gerekmektedir. Bölgenizde herhangi bir olumsuzluk görüldüğünde anında bilgi verilirse kısa sürede yardımcı olacağımızı unutmayınız.
Turizm İl Müdürü: Köy muhtarlarımız köylerinde bulunan tarihi önem taşıyan eşya ve eserleri kısa zamanda bizlere bildirmelidirler. İzinsiz kazı çalışması yapılmamalı, tarihi binaların onarımı için bakanlığımızdan yardım yapıldığını da bilmenizi isteriz.
Milli Eğitim Müdürlüğü: Milli Eğitim Bakanlığınca yürütülen “Ana-Kız Okuldayız ve Okuma-Yazma Kampanyası” ile ilgili, muhtarlarımızın özellikle 60 yaş altındaki kişilerin tespitini yaparak okuma-yazma kampanyasına katılımı sağlanmalıdır.
Haber Kaynak: http://www.giresun.gov.tr/
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.