• BIST 9601.83
  • Altın 2928.974
  • Dolar 34.6381
  • Euro 36.4981
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 8 °C
  • İzmir 13 °C
  • Giresun 8 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

ORDU-TRABZON BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR

ORDU-TRABZON BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
ORDU-TRABZON BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR GİRESUN KÜÇÜLMEYE..!

ORDU-TRABZON BÜYÜMEYE DEVAM EDİYOR
GİRESUN KÜÇÜLMEYE..!

Yesilgiresun Haberden Alıntı:
“GİRESUN'U İÇ ANADOLU'YA BAĞLAYAN DERELİ, ŞEBİNKARAHİSAR KARAYOLU ÜZERİNDEKİ EĞRİBEL TÜNELİNİN YAPIMI YILAN HİKÂYESİNE DÖNERKEN ULAŞTIRMA BAKANLIĞINCA DOĞU ANADOLU VE İÇ ANADOLU'YU BİRBİRİNE BAĞLAYACAK 4 AYRI TÜNELİN TRABZON VE RİZE ÜZERİNDEN İNŞASINA YAKIN ZAMANDA BAŞLANACAĞI ÖĞRENİLDİ.
HAZIRLANAN 4 AYRI TÜNEL PROJESİNİN OVİT TÜNELİ, KOP TÜNELİ, İSPİR TÜNELİ TORTUM TÜNELLERİ OLDUĞU BİLDİRİLDİ.

BU TÜNELLERLE BİRLİKTE KARADENİZ'İN DOĞU ANADOLU BÖLGESİNE VE İÇ ANADOLU BÖLGELERİNE BAĞLANMALARI SAĞLANACAK. KARAYOLLARI 12. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNCE HAZIRLANAN PROJELER KAPSAMINDA YAPILACAK OLAN TÜNELLERİN 3 YIL İÇERSİNDE TAMAMLANMASI BEKLENİYOR.
OVİT TÜNELİNİN BOYUNUN 20 KM'Yİ BULACAĞI TÜNELLE İLGİLİ ÇALIŞMALARIN PROJE AŞAMASINA GELDİĞİ BİLDİRİLİRKEN, 3 KM UZUNLUĞUNDA YAPILACAK OLAN KOP TÜNELİ İLE BİRLİKTE KARADENİZ SAHİL YOLU VE ŞERİDİNDEKİ LİMANLARIN KUZEY ETEK GÜZERGÂHI İLE İRAN KAPISINA BAĞLANTISI SAĞLANMIŞ OLACAK.


1.8 KM UZUNLUĞUNDAKİ TORTUM TÜNELİ İLE BU BÖLGEDEKİ YOLUN STANDARDI İYİLEŞTİRİLECEK. ERZURUMİSPİR KARAYOLU ARASINDA YAPILACAK OLAN 3.5 KM UZUNLUĞUNDAKİ İSPİR TÜNELİ İLE DE ERZURUMİSPİR ARASINDAKİ KARAYOLUNUN STANDARDININ YÜKSELTİLMESİ VE YOLUN KISALTILMASI AMAÇLANIYOR.”

GİRESUNLU SORUYOR "BİZİM SUÇUMUZ NEDİR?"


Bu soruların cevaplanması yapılırken sanırım çok geç olacak, Giresun inanılmaz şekilde erimeye devam ediyor nedeni apaçık ortada bunu anlamayacak kadar çok zeki olmaya gerek yok Doğu Anadolu'yu ve İç Anadolu'yu Trabzon ve Rizeden birbirine bağlayacak olan projeler hayata geçiriliyor yine “Sivas'a gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in titizlikle üstünde durduğu karayolu bağlantısı için projelendirme çalışmaları devam ediyor. Ordu'dan başlayıp Adana'nın Karataş Limanı'nda sona erecek olan 761 kilometrelik karayolu ağıyla Sivas her iki liman kentine de kolayca ulaşabilecek. Güzergahın Ordu, Uzunhisar, Topçam, Mesudiye, Koyulhisar, Doğanşar, Hafik, Sivas, Kovalımevki, Şarkışla, Kaynar, Pınarbaşı, Sarız, Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, İmamoğlu, Adana ve Karataş Limanı şeklinde belirlenirken daha başka söze gerek var mı bilinmez GİRESUN kendi kendini yaktı ve Şebinkarahisar'ın Şebinkarahisarlının sesine hiç kulak vermedi sandı ki EĞİRİBEL açılırsa Şebinkarahisar büyüyecek gelişecek bizden kopacak ama sanırım bu düşünce tamamen GİRESUN'lu siyasilerin yanlış politikaları GİRESUN'U erime noktasına getirdi.

GİRESUNUN ÇOK İYİ DÜŞÜNMESİ GEREKTİĞİ İNANCINDAYIZ VE EĞRİBEL ARTIK SADECE ŞEBİNKARAHİSARLILININ DEĞİL GİRESUNUN İLİ SINIRLARI İÇERSİNDE YAŞAYAN TÜM HERKESİN SORUNUDUR. LÜTFEN BU ÇOK İYİ DÜŞÜNÜN VE ÇOK İYİ ADIMLAR ATMAMIZDA BİRLİK VE BERBERLİK İÇERİSİNDE BU TÜNELİ AÇARAK EN HIZLI BİR ŞEKİLDE KARADENİZ SAHİL YOLUNU GİRESUN DERELİ ŞEBİNKARAHİSAR SİVAS KAYSERİ ADANA ANTALYA VE DOĞU ANADOLUYA AÇILACAK BİR KAPI OLMASINDA MÜCADE EDELİM..GELİN BİRLİK OLALIM VE TÜM SANAL VE YEREL GAZETELERİMİZLE GEREKEN TÜM ÇABA VE GAYRETLERİMİZİ GÖSTERLİM. GİRESUNUN GEÇMİŞTE ORDUDAN DAHA GELİŞMİŞLİĞİNİ YİTİRME NOKTASINA GELMİŞTİR. BAKINIZ ORDU İÇ ANADOLU - AKDENİZ  VE DOĞU ANADOLUYA YOLLARINI AÇTI TRABZON TÜNELLERLE DOĞUYU HEM YOLLARLA HEMDE TRENLE AŞACAK PEKİ SORUYORUM GİRESUN NE YAPACAK BAKINIZ SORUYORUM SİZLERE HANGİ GİRESUNLU GİRESUN - DERELİ - ŞEBİNKARAHİSAR YOLUNU KULLANARAK VEYA TAVSİYE EDEREK GİTMESİNİ BU GÜZERGAHI KULLANMASINI İSTİYOR OYSAKİ BU YOL GÜZERGAHI GİRESUNU GELİŞTİRECEKTİR. YOLLARIN DAHA GÜZELOLMASIYLA BU GÜZERGAH KULLANILARAK SAHİL ŞERİDİNDEN DEĞİL BU GÜZERGAHLA ANADOLUYA ÇOK KISA BİR ZAMANDA VARACAK OLMASI MANİDARDIR. O NEDENLE GELİN BU SÖZLERİMİZE KULAK VERİN VE HEP BİRLİKTE BAŞARALIM....YOL HERŞEY DEMEKTİR.... 

ŞİMDİ DÜŞÜNMESİ SIRASI GİRESUNLU SİYASİLER VE GİRESUNLULARDIR.

KÜÇÜLMEYE GİDEN BİR SÜREÇ İÇERİSİNDE BAKALIM DAHA NELER OLACAK….





Konu ile ilgili yapılan haberler…

Eğribel Tüneli çalımı!
Yıllardan bu yana yapılacak denilen Eğribel tüneline yine çalım atıldı.
Ulaştırma Bakanlığı ile Karayolları Doğu Anadolu'yu Karadeniz'e bağlayacak
4 büyük tünel için gerekli çalışmaları tamamladı. Buna göre Kop, İspir,
Tortum ve Ovit tünelleri ile Karadeniz Doğu Anadolu'ya bağlanacak.

Tarih : 22 Şubat 2010 10:14
Giresun'u İç Anadolu'ya bağlayan Dereli, Şebinkarahisar karayolu üzerindeki Eğribel tünelinin yapımı yılan hikâyesine dönerken Ulaştırma Bakanlığınca Doğu Anadolu ve İç Anadolu'yu birbirine bağlayacak 4 ayrı tünelin Trabzon ve Rize üzerinden inşasına yakın zamanda başlanacağı öğrenildi.
Hazırlanan 4 ayrı tünel projesinin Ovit tüneli, Kop tüneli, İspir tüneli Tortum tünelleri olduğu bildirildi. Bu tünellerle birlikte Karadeniz'in Doğu Anadolu bölgesine ve İç Anadolu bölgelerine bağlanmaları sağlanacak. Karayolları 12. Bölge Müdürlüğünce hazırlanan projeler kapsamında yapılacak olan tünellerin 3 yıl içersinde tamamlanması bekleniyor.
Ovit Tünelinin boyunun 20 km'yi bulacağı tünelle ilgili çalışmaların proje aşamasına geldiği bildirilirken, 3 km uzunluğunda yapılacak olan Kop Tüneli ile birlikte Karadeniz sahil yolu ve şeridindeki limanların kuzey etek güzergahı ile İran kapısına bağlantısı sağlanmış olacak.


1.8 km uzunluğundaki Tortum tüneli ile bu bölgedeki yolun standardı iyileştirilecek. Erzurumİspir karayolu arasında yapılacak olan 3.5 km uzunluğundaki İspir Tüneli ile de Erzurumİspir arasındaki karayolunun standardının yükseltilmesi ve yolun kısaltılması amaçlanıyor.
GİRESUNLU SORUYOR "BİZİM SUÇUMUZ NEDİR?"
Giresunlu ise şimdi siyasilere ve hükümete şu soruyu soruyor, “Eğribel Tüneli niçin yapılmaz. Yıllardan bu yana Giresun, Şebinkarahisar, Alucra arasında ulaşımda zorluklar yaşandığı bu bölgedeki insanlar ikinci sınıf vatandaşlar mı?
Eğribel'e tünel yapılması o kadar zor mu? Eğribel Tünelinin yapılması için bizim ne yapmamız lazım ?” Bu soruların cevaplarının özellikle iktidar milletvekilleri tarafından cevaplandırılması isteniyor.
http://www.yesilgiresun.com.tr/haber_detay.asp?haberID=9623


 

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU YAPIM ÇALIŞMALARI

(Trabzon-Espiye-Alucra-Şiran-Refahiye-Erzincan Demiryolu-Tren Hattı)Tren Gelir Hoş Gelir…
26 Şubat 2010 / 22:01

TRABZON-ERZİNCAN DEMİRYOLU YAPIM ÇALIŞMALARI 

(Trabzon-Espiye-Alucra-Şiran-Refahiye-Erzincan Demiryolu-Tren Hattı) 

Tren Gelir Hoş Gelir… 

Karadeniz'e kıyısı bulunan ülkeler 1992 yılında Türkiye'nin önderliği ile İstanbul'da bir araya gelerek kendi aralarında ve komşuları ile bölgesel ticaret hacmini artırmak gayesi ile Karadeniz Ekonomik İşbirliği Teşkilatını (KEİ) kurdular. Bu anlaşma ile Doğu Karadeniz Bölgesinin önemi her geçen gün arttı. 

Karadeniz'e kıyı ülkelerin ürettikler ürünler güneye yani Ortadoğu Ülkelerine ancak Doğu Karadeniz kıyı limanlarından ve ona bağlı olan demir yollarından ulaştırılabilecektir. Bu anlamda Doğu Karadeniz'in en önemli deniz limanları olan Trabzon, Samsun, Ordu ve Giresun Limanlarıdır. 

Son yıllarda Demiryollarının taşımacılıkta giderek önemi ve gereksimi artmıştır. Dünyadaki ülkeler, hatta kıtalar birbirleri ile ticareti giderek demiryolu ve deniz taşımacılığı ile yapmaya başlamıştır. 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun ilk yıllarında Demiryollarının önemi gören Ulu Önder Atatürk ve İsmet İnönü Türkiye'nin Demiryolu Projelerinin hazırlanması için gerekli adımları atmıştır. 

İsmet İnönü döneminde özelikle Devlet Politikası haline getirilmiş olan Türkiye'nin Demiryolu ağına kavuşması için yaptırdığı proje hazırlıkları TCDD'nin arşivlerinde olduğu gerçektir. 1940 yıllarda hazırlanan Demiryolu Projelerinde bölgecilik değil memleketin şartları ön plandaydı. 

Tüm coğrafi ve fiziki haritalar çıkartılarak gerçekçi uygun olması gereken geçiş güzergâhları neresi ise oradan yollar, demiryolu hattı planları yapılmıştır. Son yıllarda her tarafta bölgecilik, kayırmacılık hemşericilik almış gidiyor. İşte bunlardan birini daha yaşıyoruz ki, bu da Trabzon-Erzincan arasında yapılması düşünülen Demiryolu Projesi'dir. 2009 yılı sonlarında ihalesi yapılmış olan basında çokça bahsi geçen Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Projesinin etüt ve ölçekli haritalarının yapılması işi Yüksel Domaniç firmasına 1,5 milyon TL bedelle verilmiştir. 

Ancak, TCDD Genel Müdürlüğü mevcut ihalesi yapılmış güzergâhın uygun olmadığını basın aracılığı ile kamuoyuna duyurmuşken sonradan nasıl oluyor da Erzincan-Tirebolu-Trabzon hattının incelemesinin yapılması için ihale yapabiliyor. Kurum kendisi ile tezat içine düşmüştür ve milletin kaynakları siyasi baskı uğruna heba edilmektedir. Ülke kaynakları heba edilmemelidir. Erzincan'dan Trabzon İline götürülecek Demiryolu Projesi öyle siyasi baskılarla çözülecek iş değildir. Ben bu projenin uygulanabilirliğine de inanmıyorum. Sadece kamu kaynaklarının israfı ve zaman kaybı olarak görmekteyim. Basından izlediğim kadarıyla bazı iş adamlarının heveskârlığıdır. Türkiye Cumhuriyetini yönetenlerin bu kadar büyük zararları göze alacaklarına inanmıyorum. Kaprislerle ve İş adamı ve siyasetçi baskılarla, bizim olsun başkasına yar olmasın mantığı ile Trabzon'a; savunulan Demiryolu Güzergâhı ile asla demiryolu getiremez. TCDD Genel Müdürü Sayın Süleyman Kahraman çeşitli siyasi ve oda baskıları ile hazırlatılmış, Demiryolu Güzergâh Projeleri ile ilgilenmektedir. İnternet Ortamında Google.com da yapılan açıklamalara bakıldığında geçmişe dönük olarak iki arada bir derede kalmıştır. TCDD köklü bir kurum ve birikimleri olan bir kurumdur. Hiç bir kimsenin etkisinde kalmadan Türkiye Cumhuriyetinin gelecek menfaati göz önüne alınarak Doğu Karadeniz Bölgesinde kapsamlı tarama ile Tren Yolu Karadeniz sahiline indirilmeli sonrasında ise Trabzon'a Tren yolu ulaştırılmalıdır. Adil olmayan ve Türkiye Cumhuriyetine külfet getirecek proje mahkemede kendini bulur. Türkiye Cumhuriyeti Hukuk devletidir unutmayalım. 

Fizibilite Raporlarında ihalesi yapılmak istenilen güzergâhın uygun olmadığı hazırlanan raporlar ile sabit iken, ne yazık ki siyasi baskı ile ülkenin geleceği kararttırılmak istenilmektedir .''Karadeniz Ekonomik İşbirliği çerçevesinde kuzey limanlarımızda yaratılacak ilave kapasitenin İç Anadolu ve Güney limanlarımıza ulaştırılması ve bununla birlikte GAP, Suriye, Irak ve Ürdün ile bağlantının sağlanması amacıyla 630 km. uzunluğundaki Trabzon-Erzincan-Diyarbakır hattı planlanmıştır. Trabzon-Tirebolu-Gümüşhane-Erzincan kesimi ise; 312 km. olup, toplam 116 km. uzunluğunda 112 adet tünel bulunmakta ve çok engebeli bir arazi yapısından geçmektedir. Yapılan etüt çalışmalarına göre söz konusu hattın fizibil çıkmadığı anlaşılmaktadır. ' 

'Bu cümleler Ulaştırma Bakanlığı, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğünün şahsıma 2006 yılında yazmış olduğu cevabi yazıya aittir. 

Hattın ilk olarak 1985 yılında fizibilitesi yapılmış olup, 1997 yılında yeniden aynı güzergâh üzerinden güncelleştirilmesi yapılmıştır. Bu fizibilite raporlarını hazırlayan mühendisler, uzmanlar niçin ve neden Erzincan- Refahiye-Şiran-Alucra-Yağlıdere-Espiye-Trabzon Demiryolu Güzergah hattına bakmadılar?..Acaba işlerine mi gelmedi. Tabi ki o yıllarda İTÜ'ye hazırlatılan Erzincan-Gümüşhane-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Projesi belli bir çevrenin kendi istedikleri doğrultusunda gerçeklerden ve akılcılıktan uzak bir şekilde hazırlatılmıştır. Geçen yılda KTÜ' deki bir grup Of' lu ve Bayburt' lu Öğretim Görevlisi de Erzincan-Bayburt-Çaykara-Of-Trabzon Demir yolu projesini 35 Km'lik tünelle ortaya atmıştır. Fesübhanallah…Bilim adamlarımız bilimsel olmaktan çıkmıştır. Bu zihniyetler ile Türkiye Cumhuriyeti'ni geleceğe taşımadaki samimiyetimiz ne kadar gerçekçidir. Orasını sorgulamaya çalışmaktayım. Erzincan-Tirebolu-Trabzon Demiryolu Projesi 332 km dir. Oysaki 1940'lı yıllarda İsmet İnönü tarafından yapılması istenilen ve bugün görmezlikten gelinen Refahiye-Şiran-Alucra-Yağlıdere-Espiye tren yolu güzergâhı 270 km dir. Şuan siyasi baskılarla yapılmak istenilen Demir yolu güzergahına göre 50 km daha kısadır. 

Bana garip gelen ise Giresun başta olmak üzere Ordu için hayati önem arz eden Demir Yolu Projesine Sivil Toplum Kuruluşlarının sessiz kalmasıdır. Başta Tabi ki, Ticaret ve Sanayi Odaları, Esnaf ve Sanatkârlar Odaları… 

Her şeye rağmen yapılmak istenilenin hukuki sorumluluğu TCDD'nin üzerinde olacak ve biz Alucralıların; Demir Yolunun geçiş güzergâhı konusundaki Hak ve Adalet arayışı gerekirse hukuk çerçevesinde sürecektir. 




ERDEM EKŞİ 
www.alucra.com 



Ordu - Sivas Dereyolu Projesi 133 yıl sonra tamamlanıyor


Tarık Aydemir





Çrş 27 Hzr 2007, 18:01

Bir önceki mesajımda yazdıklarım gerçekleşiyor galiba.
Yolda asfaltlama çalışmaları için emir verilmiş.
Bir aksilik olmazsa 1-2 yıl içerisinde Karadeniz'den İç Anadolu'ya daha rahat ve kısa sürede ulaşım gerçekleşir.
Bu yolun şu önemi de var ayrıca.
Sivas-Tokat bölgelerinde yetişen tarım ürünlerinin ihracatı da bu şekilde daha hızlı ve kolay gerçekleşebilecek.



Alıntı:

Ordu'da 133 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde projelendirilen, ancak maliyetinin yüksek olması, savaş ve siyasi sebeplerden dolayı bir türlü yapılamayan 'Dereyolu', Türk mühendis ve işçilerinin dağları taşları adeta delercesine verdiği mücadeleyle inşa edilerek asfaltlanma aşamasına getiriliyor.


Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak en kısa ve pratik yol olan Dereyolu'nun ilk etabı, 3 yıldır sürdürülen gayretli çalışmalar sonunda tamamlanma aşamasına geldi. Karadeniz'in dik dağ ve yamaçlarında bütün zor şartlara rağmen çalışmalarını sürdüren Türk mühendis ve işçileri, 133 yıldır yapılmayı bekleyen Dereyolu'nu her geçen gün bitirmeye doğru yaklaşıyor. Türk mühendis ve işçileri, inşa edilecek olan 60 kilometrelik güzergahın en zor bölümü olan Topçam-Belenyurt arasındaki 20 kilometrelik kısmın adeta
'Ferhat'ı oldu. 20 kilometrelik bölümde toplam uzunluğu 7 kilometre olan 13 tünel açılırken, güzergahın diğer bölümleri de stabilize hale getirildi.

BAKANDAN ASFALT TALİMATI

Bu arada Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı M.Hilmi Güler, ilk etabı tamamlanan asırlık dereyolunun asfaltlanması için Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Vekili Mehmet Güllü'yü bölgeye gönderdi. Beraberinde Ordu Valisi Said Vakkas Gözlügöl, Karayolları Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu, DSİ Bölge Müdürü Mehmet Çıtır ile birlikte güzergahı gezen DSİ Genel Müdür Vekili Güllü, inşaatı gerçekleştiren müteahhit ve taşeron firma yetkililerine, yolun 10 gün içinde asfaltlanacak biçime getirilerek Karayolları Bölge Müdürlüğü'ne teslim edilmesi talimatını verdi. DSİ Genel Müdür Vekili Güllü, 7 Temmuz tarihinde yapılacak bir törenle dereyolunun asfaltlanmasına başlanacağını kaydetti. Karayolları Bölge Müdürü Abdülkadir Uraloğlu da, yolun 1 hafta içerisinde asfaltlanabileceği müjdesini verdi. Uraloğlu, Dereyolu'nun 1. etabının asfaltlanmasıyla Ordu-Mesudiye yolunun 52 kilometre kısalacağını, halen 112 kilometre olan güzergahın 60 kilometreye düşeceğini kaydetti.

DEREYOLU'NUN ASIRLIK HİKAYESİ

Dereyolu'nun hikayesi, Türkiye'nin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesini istemeyen güçlerin tipik bir profili özelliğini taşıyor. Ordu-Sivas yolunun hayli yorucu ve sıkıntılı bir şekilde yüksek rakımdan geçmesi, kışın kardan sık sık kapanması üzerine ilk olarak 1873 yılından itibaren Melet Irmağı'nın geçtiği güzergah üzerinde planlanan Dereyolu Projesi, planlandığı yıllarda çok masraf gerektirdiği için yapılamadı. Daha sonra 1885-1890 yılları arasında mühendis olan Çıngıryan Efendi tarafından yeniden
projelendirildi.

Ancak bu çalışma bir ön incelemeden öteye gidemedi. 1908 yılında Erkan-ı Harp Yüzbaşısı Şevki Efendi tarafından gündeme getirilerek yeniden başlatılmak istendiyse de araya giren Trablus, Balkan ve 1. Dünya Savaşı, Milli Mücadele yıllarında Dereyolu unutuldu. Cumhuriyetin ilanından sonra, memleketin imarı için çalışmalar başlayınca Dereyolu konusu tekrar ortaya atıldı. 1926-1928 yıllarında yeniden projelendirildi.

Zamanın Ordu Valisi Ali Kemal Aksüt tarafından 1929 yılının Aralık ayında güzergahın Ordu tarafından başlayan kısmı olan Çavuşoğlu boğazında düzenlenen bir törenle temeli atıldı. Çalışmalar ilerlerken, bu kez güzergahın değiştirilmesi tartışmaları yaşandı. 1931 yılında güzergah değiştirilerek, ırmağın solundan gerçekleştirilen çalışmalar, bu kez karşı taraftan sağından başlatıldı. Ancak çalışmalar 1933 yılından itibaren durduruldu. 60 kilometre uzunluğunda olan güzergah, ülkedeki siyasi karışıklıklar, 2. Dünya Savaşı derken yıllarca gündeme gelmedi.

1950'li yıllarda Adnan Menderes hükümetinin yatırım hamleleri döneminde gündeme getirildiyse de, acil bir yatırım olarak görülmediği için kimse üzerine eğilmedi. İhtilaller, muhtarılar derken, bir ara 1970'li yıllarda yeniden gündeme sokuldu. Dereyolu bu kez NATO engeline takıldı. ABD-SSCB arasında cereyan eden soğuk savaş döneminde gündeme gelen Dereyolu, 'Bir Sovyet işgalinde tankların Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşmasını sağlar' diye gündemden yine çıkarıldı.

1992 yılında zamanın Ordu Valisi Sami Seçkin döneminde, Çavuşoğlu boğazında düzenlenen törenle temeli atıldığı söylense de, yol 'köy grup yolu' kapsamından öteye gidemedi. AK Parti Hükümeti'nin gayretleriyle Dereyolu çalışmaları kesintisiz sürdürülerek bitirilme aşamasına getirildi.



Kaynak




http://wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=32550&start=10


Limanımız ve yollarımız
Yazar
: Hasan Öğütçü
Yorum Sayısı
: 0

Okunma
: 186
Tarih
: 07 Eylül 2009 10:29
Bir limanımız var; 1960'lı yıllardan kalma, kaderine terk edilmiş, ne turistik bir geminin ne de insanlara rahat, huzurlu bir deniz yolculuğu yapılmasına vesile olan gemilerin uğradığı. Ancak çevreyi kirleten ve liman çevresinde ikamet etmekte olanları taciz eden kömür boşaltan gemiler görülür hemen hemen her gün. Liman yakınlarında oturanlar bu durumdan şikâyetçidir, fakat aldırış eden yok.
Trilyonlarca lira harcanarak hizmete açılan fakat bu hizmeti kısa süren, şimdi senenin çoğu günleri hizmet bekleyen bir limanımız var.
Acaba bu liman isabetsiz mi yapıldı?
Hemen cevap verelim: Hayır isabetli yapıldı. Bu limandan geçmiş yıllarda yapılan ihracatı inceleyecek olursak limanın gerekliliği ortaya çıkar. Geçmişte yayınlanan gazete koleksiyonlarındaki fotoğraflara bakacak olursak, Giresun limanında 3-4 geminin sıra beklediği görülür. Bu gemiler direkt olarak Avrupa'ya fındık götürür, İstanbul'a götürmek üzere kasaplık hayvan ve diğer ticari mal yüklerdi. Hatta bu gemi kaptanları yolcu yerine kasaplık hayvan yüklemeyi tercih ederdi.
Bu liman Karadeniz'i Anadolu ve Ortadoğu'ya en ekonomik ve en ideal hizmet verecek bir liman olacaktı.
Limana işlerlik kazandıracak olan İç Anadolu'ya bağlantılı olan yollardır. Bu yolların başında Şebinkarahisar yolu geliyordu. Bu yol Eğribel'den geçmek üzere Orta Doğu ülkelerine bağlanıyordu. Diğeri ise başlangıç noktası Tirebolu olan Torul'dan geçen yoldu. Tirebolu-Torul yolu alternatifi olan diğer yola göre 90 km. kısa ve çok hafif rampalı ideal bir yoldur.
Bu yol yıllardır çeşitli bahanelerle resmen hizmete açılmadı. Çeşitli bahaneler uyduruldu ışıklandırması yok dendi, bu eksiği de Giresun Valiliğince giderildi, fakat resmi açılış yapılmadı. Yalnız 3-4 sene önce bir bakan Doğu Karadeniz gezisinde Tirebolu'ya da uğrayarak Torul yoluna giriş noktasında 3-5 vatandaşa yaptığı konuşma ile yolu hizmete açtığını beyan etti. Bu bir resmi açılış değildi. Çünkü ne bir kurban kesildi, ne bir resmi duyuru, ne basın mensubu, ne devlet erkanı vardı. Sayın bakan sadece, “Yolunuzu açtım” demekle yetindi. Ve Tirebolu-Torul yolu ölü doğdu. Birçok araç şoförü bu yola girmek istemiyor çünkü herhangi bir huzursuzluk karşısında sorumlu olmak istemiyor. Halbuki Tirebolu-Torul yolu anayolu 90 km. kısalttığı gibi çok az rampa ile düzgün bir yol olarak şoförlerin yaz ve kış her bakımdan tercih edebileceği bir yol 90 km. gibi uzun bir mesafeyi küçümsememek gerekir. Sarfedilen akaryakıt aracın yıpranma payı, zaman hesaba katılırsa kaybedilen milli servet küçümsenecek gibi değil.
***
Bir zamanlar il olarak hizmet veren Şebinkarahisar ilçemiz il merkezi ile kış aylarında bağlantısı kesilen iki ilçeden biridir. İçinde bulunduğumuz uzay çağında bir ilçenin il merkeziyle irtibatının kesilmesi olası değildir. Bu ilçemizde sağlık konusu çözümlenmesi gereken başka sorunlardandır. Ekonomik durumu ise en az sağlık kadar önemlidir.
Bu ilçemiz insanlarının göç etmemesi ve mutluluğu Giresun limanının işlerliği için yılan hikâyesine dönen Şebinkarahisar tünelinin en kısa zamanda açılması gerekir. Bu yol tüneli yalnız ekonomik ve idari bakımdan değil askeri bakımdan da önem taşımaktadır. Bu tünel seferde bir sığınak görevi göreceği gibi aynı zamanda gizlenme bakımından da önemlidir.
Şebinkarahisar'a sağlıklı olarak ulaşabilmek için yapılması iştiyak ile istenen tünel için siyasilerimiz tarafından ekonomik olmadığı ileri sürülmektedir. Hâlbuki Türkiye'mizde devlet tarafından yapılan ve ekonomik olmayan ne harcamalar vardır. Kaldı ki bu tümel bir ilin ekonomisi sağlığı ve sosyal durumu ile ilgilidir.
Bu konuda en az 30 yıldır yazıyoruz. Eğer her sene 100-200 metre tünel yapılsaydı bu iş çoktan bitmiş ve Giresun Limanı işlerlik kazanmıştı.
Anlaşılıyor ki milletvekillerimiz bu yol ve Tirebolu-Torul yolu üzerinde gerekli hassasiyeti ve duyarlılığı göstermiyorlar
Fazla söze ne hacet.
http://www.yesilgiresun.com.tr/yazar.asp?yaziID=8226


Karadeniz ile Akdeniz arasında köprü konumunda bulunan Sivas, Ordu Mesudiye bağlantısıyla iki liman bölgesini birbirine bağlayacak. Toplam 761 kilometre olan karayolunun 365 kilometrelik bölümü yatırım programına alındı.

Temmuz ayında Sivas'a gelen Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'in titizlikle üstünde durduğu karayolu bağlantısı için projelendirme çalışmaları devam ediyor. Ordu'dan başlayıp Adana'nın Karataş Limanı'nda sona erecek olan 761 kilometrelik karayolu ağıyla Sivas her iki liman kentine de kolayca ulaşabilecek. Güzergahın Ordu, Uzunhisar, Topçam, Mesudiye, Koyulhisar, Doğanşar, Hafik, Sivas, Kovalımevki, Şarkışla, Kaynar, Pınarbaşı, Sarız, Tufanbeyli, Saimbeyli, Feke, İmamoğlu, Adana ve Karataş Limanı şeklinde belirlendiği ifade edildi.

Kaynak ve haberin devamı: http://www.karalahana.net/index.php?option=com_content&view=article&id=4368:karadeniz-akdeniz-mesudiye-sivas&catid=25:Karadeniz&Itemid=61


Bu haber toplam 6894 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.