Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) resmi yazışmalarında da proje Ordu-Giresun Havaalanı olarak kullanılmaya başlandı. Ordu-Giresun Havaalanı adının uzun bir isim olmadığı Türkiye'de İzmir Adnan Menderes Havaalanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı, Samsun Çarşamba Uluslararası Havaalanı gibi örneklerin bulunduğu belirtildi. 2013 yılında tamamlanması hedeflenen Ordu-Giresun Havaalanı'nın 3 bin 600 metre ulusları üçlülere sahip pisti olacak.
Geçmişi 1960'lı yıllara kadar uzanan Ordu-Giresun Havaalanı için 1993 yılında düzenlenen kampanya ile halktan bağış toplanmıştı.
Ordu ve Giresun illeri adına, orta yer olarak seçilen Gülyalı'ya yapılacak olan havaalanıyla ilgili proje çalışmaları, tüm bu tartışmaların arasında son hızla devam ediyor. Bu bağlamda Devlet Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) arasında resmi yazışma trafiği son günlerde artmış durumda.
Ancak, bu süreçte, havaalanının adı noktasında beklenmedik sürpriz bir değişiklik yaşandı. Ordu-Giresun Havaalanı konusunda İngilizcede farklı bir mana çağrıştırması sebebiyle isim değişikliği yapıldı.
Bilindiği gibi, Ordu-Giresun'un bir araya gelerek oluşturduğu havaalanı projesinin Ordu ve Giresun'un ilk hecelerinin bir araya getirilmesi ile OR-Gİ ismi oluşturulmuş ve benimsenmişti.
Ancak, Ankara'daki işlemler sürecinde, Ordu ve Giresun arasında denize dolgu olarak yapılacak olan havaalanının ismiyle ilgili OR-Gİ ifadesinin İngilizcesinin toplu ahlâksızlık ve bunların işlendiği yer gibi anlamlara gelmesi sebebiyle projenin adı Ordu-Giresun Havaalanı olarak değiştirilmesi uygun görüldü.
Yüksek Planlama Kurulu (YPK) ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) resmi yazışmalarında da projenin adı artık Ordu-Giresun Havaalanı olarak kullanılmaya başlandı.
Bu isme alışmanın zor olacağı düşüncesiyle yapılan itirazlara karşılık olarak yetkililer Ordu-Giresun Havaalanı adının uzun bir isim olmadığı, Türkiye'de İzmir Adnan Menderes Havaalanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havaalanı, Samsun Çarşamba Uluslararası Havaalanı gibi örneklerin bulunduğu açıklamasını getirdiler.
2013 yılında tamamlanması hedeflenen Ordu-Giresun Havaalanının 3 bin 600 metre çapında, uluslararası ölçülere sahip pisti olacak.
Ordu ve Giresun'un 30 yıllık hayali olan Ordu-Giresun Uluslararası Havaalanı Projesinin 270 Trilyon Lira bütçesiyle Karadeniz Bölgesinin en önemli projelerinden biri olarak gösteriliyor.
Geçmişi 1960'lı yıllara kadar uzanan Ordu-Giresun Havaalanı için 1993 yılında, zamanın valisi Mustafa Malay'ın öncülüğünde düzenlenen kampanya ile halktan bağış toplanmış ve temel de atılmıştı.
K.:Giresun Ekspres
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.