• BIST 9549.89
  • Altın 3005.805
  • Dolar 34.5348
  • Euro 36.0249
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 19 °C
  • İzmir 19 °C
  • Giresun 18 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

Ortak ATM Dönemi Başlıyor

Ortak ATM Dönemi Başlıyor
Kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet ağı kuruluyor. Bu sistem Avrupa'da ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek...
Türkiye'de ortak ATM dönemi 26 bankanın katılımıyla 1 Ekim 2009 tarihinden itibaren başlayacak.

Avrupa'da ilk kez Türkiye'de gerçekleşecek uygulama ile ATM'lerin işlem hacmi artacak, Türkiye ekonomisine 300 milyon dolarlık katkı sağlanacak.
Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal, ortak ATM döneminin başlamasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Avrupa'da ilk kez bir ülkede ATM hizmeti veren tüm bankaların, kart kullanıcılarının işlemlerini kolaylaştıracak ortak bir hizmet protokolüne imza attığını söyledi.

Ünal, BKM'nin ''Ortak ATM'' projesi için mevcut altyapısını geliştirdiğini ve yatırımlar gerçekleştirdiğini ifade ederek, proje kapsamında çalışmalara iki yıl önce başlandığını bildirdi.

Ortak ATM paylaşımı ile ATM lokasyon bilgilerinin tümünü kullanıcılara tek bir platformdan sunmayı sağlayacak bir yapı hazırlandığını kaydeden Ünal, ''BKM olarak Ortak ATM Projesi ile ilgili yoğun çalışmalarımızın karşılığını 26 bankanın da projeye onay vermesiyle almış olduk'' dedi.

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Sertaç Özinal, ATM paylaşımının, ortak POS kullanımı konusunda daha somut adımların atılması için önemli bir kılavuz olacağını düşündüğünü bildirdi.

Özinal, 1 Ekim 2009'da ortak ATM döneminin başlamasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında konuşmasına, Trakya bölgesi ve İstanbul'da yaşanan sel felaketinde yakınlarını kaybedenlere baş sağlığı dileyerek başladı.

Tüketicilere yarar sağlamak amacıyla gerçekleştirilen ATM Paylaşım Projesi ile tüm banka kartı kullanıcılarının, dilediği bankanın ATM'sinden bakiye sorgulama ve nakit çekim işlemleri yapabileceğini, paylaşım sistemi ile Altın Nokta ve Ortak Nokta'ların tarihe karışacağını söyledi.

2007 yılı başında ATM Paylaşım Projesi çalışmalarının başlatıldığını anımsatan Özinal, üyelerle 100'e yakın toplantı yapıldığını, toplam 250 toplantı gerçekleştirildiğini, ATM'lerin coğrafi dağılımları ile ilgili McKinsey'den 180 adam/günlük danışmanlık hizmeti alındığını, BKM bünyesinde kullanıcıların tüm ATM'lerin adres bilgilerine web üzerinden ve cep telefonlarından ulaşılmasını sağlayan bir yapı kurulduğunu anlattı.

ATM paylaşımının tüketiciye sağlayacağı faydalara da değinen Özinal, tüm banka kartı kullanıcılarının; banka kartları ile Türkiye'deki tüm ATM'lerden bakiye sorgulama ve para çekim işlemini gerçekleştirebileceğini, ATM bulmamama endişesi ile gerektiğinden fazla nakit taşıma riskinin minimize olacağını, en yakın ATM'yi web sitesinde yer alan bir harita üzerinden ya da cep telefonları ile tespit edebileceğini söyledi.

Sistemin katkılarına ilişkin olarak da Özinal, ülkedeki ATM ağını genişleten sermaye yatırımlarını optimize edecek bir yapıya kavuşulacağını, rekabetteki artışın sunulan hizmetlerin kalitesini olumlu yönde etkilemesi ile sektörün daha hızlı bir gelişim göstereceğini, işlem hacminde ve dolaylı olarak sirkülasyondaki para hacminde artış ve daha rahat kullanılabilen ATM'ler ile kayıt altındaki ekonomiye katkı sağlanacağını kaydetti.

Banka kartlarının yurt içi ATM'lerde kullanım işlem adedine bakıldığında yıllık artışın ortalama yüzde 10 düzeyinde olduğunu belirten Özinal, 1 Ekim 2009 sonrası artan işlem hacmi ile birlikte 2009 yılı sonunda yıllık toplam işlem adedinin artacağını öngördüklerini, 2010 yılındaki artışın da yüzde 30-40'lara çıkabileceğini düşündüklerini kaydetti.

Mevcut 22 bin 714 adet ATM'nin 35 bin adet ATM kadar etkinlik gösterecek olmasından ötürü 300 milyon dolarlık verim elde edileceğini bildiren Özinal, uygulamanın hayata geçeceği 1 Ekim 2009 tarihi itibariyle basın ve outdoor mecralarının kullanılacağı bir iletişim kampanyasının da hayata geçirileceğini söyledi.

ZİRAAT VE İŞ BANKASI NASIL İKNA EDİLDİ?

Sertaç Özinal, gazetecilerin sorularını yanıtlarken de, ATM'ler konusunda bütün bankaların artık hangi noktalarda yoğunlaşma olduğunu daha net görebildiğini ifade etti.

Ziraat ve İş bankalarının bu projeye katılımı için nasıl ikna edildiklerine ilişkin bir soru üzerine de, Özinal, ''Olumlu baktılar. Son 2 yıllık süreçte bütün üyeler olumlu bir yaklaşım içindeydiler. İlk dönem için 300 milyon dolarlık bir maliyet tasarrufu olduğunu görüyoruz. Her yıl 100-200 milyon dolar daha bu tasarrufun devamı gelecek'' diye konuştu.

Özinal, bir gazetecinin ''ATM'deki bu işbirliği POS'da da mümkün olacak mı?'' sorusuna, ''Yıllardır 2 tane önemli rüyam kaldığını söylüyorum. Biri ATM paylaşımı. Onun gerçekleştiğini görmek tüm sektörü olduğu gibi beni de çok sevindiriyor. POS paylaşımında da çok önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Bu konuda çok önemli adımlar oluyor. Sektör olarak ATM paylaşımı, ortak POS kullanımı konusunda daha somut adımların atılması için önemli bir kılavuz olacak diye düşünüyorum'' karşılığını verdi.

BUGÜNE KADAR YAPILAN ATM YATIRIMI 600 MİLYON DOLAR

BKM Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Ünal da, Türkiye'de ilk ATM'nin 1987'de kullanılmaya başlandığını, 1993'te 3 bankanın katılımı ile ATM'lerini hem kredi kartları hem de banka kartları için ortak kullanma kararı ile Altın Nokta ATM paylaşım grubu, 1998 Mart ayında da 16 bankanın katılımıyla Orta Nokta kurulduğunu anımsattı.

Ünal, Türkiye'nin ATM adetsel büyümesinde Avrupa'da birinci olduğunu belirterek, 44 milyon kredi kartı, 61 milyon banka kartı bulunduğunu bildirdi.

Bugüne kadar yapılan ATM yatırımının 600 milyon dolar olduğunu ifade eden Ünal, Türkiye'de son 5 yılda 3,6 milyar kere ATM'ye gidildiğini, her bir milyon kişiye düşen ATM sayısının 264, işlem başına nakit çekim miktarının ise ortalama 190 lira olduğunu kaydetti.

Ünal, bugün pazardaki ATM ağının yaklaşık yüzde 44'ünü Altın Nokta, yüzde 30'unu ise Ortak Nokta'nın oluşturduğunu, kalan yüzde 26'lık payın ise bu gruplara dahil olmayan bankaların ATM'lerine ait olduğunu bildirdi.

Ortak ATM kullanımının tüketiciye maliyetine ilişkin bir soru üzerine, Ünal, ücretlendirmenin kartı veren banka ile müşteri arasında belirleneceğini ifade ederek, ''Banka, kendi ücretlendirme politikası ve pazarlık stratejisi doğrultusunda kart sahiplerinden belirli ücret talep edecektir veya etmeyecektir'' dedi.

Ünal, bütün bankaların, ATM ve kart sayıları ne olursa olsun programdan aynı koşullarda faydalanmış olduğunu belirterek, ''Kart ve ATM sayısı ne olursa olsun bütün bankalar aynı hizmeti alacak. Birbirlerine aynı ücreti ödeyecekler ve giriş ücreti de ödenmeyecek'' dedi.

Kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında sürenin uzatılmasına ilişkin bir soru üzerine de, Ünal, ''Bütün bankaların katılacağını tahmin ediyorum. Yüksek bir katılım olacak'' dedi.

haberturk.com
Bu haber toplam 2424 defa okunmuştur
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.