• BIST 9659.96
  • Altın 3002.717
  • Dolar 34.5123
  • Euro 36.1711
  • Ankara -1 °C
  • İstanbul 8 °C
  • İzmir 6 °C
  • Giresun 7 °C
  • ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİN’DEN TERÖR OLAYLARINA KARŞI ÇOK SERT AÇIKLAMA
  • ORDU-GİRESUN HAVALİMANI TURİZMİ CANLANDIRDI
  • ALİ KARANCI YAZDI ‘’YAPBOZ DEĞİL, PLANLI PROJELİ’’
  • RAMAZAN’DA GÖNÜLLERE UZANACAK SICACIK EL ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ’NDEN
  • AK PARTİ GİRESUN’DA SEÇİM SONUÇLARINA İTİRAZ ETTİ

ŞEBİNKARAHİSARLILAR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI

ŞEBİNKARAHİSARLILAR DERNEĞİ BASIN AÇIKLAMASI
ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ 5. KAHVALTILI BÖLGE DİVAN TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

                                         27 EKİM 2013 PAZAR

ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

5. KAHVALTILI BÖLGE DİVAN TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRGESİ

Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu, 27 Ekim 2013 tarihinde, Levent Şirvan Restaurantta, Kayalı Köyümüzün Dernek Başkanı Sn. Hasan KARACA’nın ev sahipliğinde 5. Bölge Divan toplantısını yoğun bir katılımla gerçekleştirdi.

           Bu Divan toplantımızdaki gündemin önemine binaen, davet edilen Yüksek Okul Müdürlerinden Fatih AYGÜN, Şebinkarahisar Üniversitesi Kurma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi, Zekayi ŞENOL hocamız ve birçok akademisyen hocalarımızın katılması, görüş ve önerilerini sunmaları, sonuç bölümünde alınan kararları bir metin haline getirerek, bilgisayardan yazdırılıp, katılımcılar tarafından imzalanarak takip edilmesi kararlaştırılmıştır.

Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği, Derneklerden sorumlu Başkan Yardımcısı, Yönetim Kurulu Üyesi Ramazan SATICI tarafından Divan toplantısı başlatıldı. DivanHeyeti oluşturularak;

Divan Başkanlığına Sebahattin ÇİFTCİ,  Divan Üyeliğine Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali SÜTCÜ, Altınçevre Köyü Dernek Başkanı Üstün ÇABUKOL, Divan Kâtipliğine Süleyman KELEMCİ’nin seçilmesini hazirunun oylarına sunularak, oy birliği ile kabul edilen Divan Heyeti toplantıyı icra etti.

Aziz Şehitlerimizin Ruhuna 1 dakikalık Saygı Duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Kayalı Köyü Dernek Başkanımız Sn. Hasan KARACA ev sahibi sıfatıyla selamlama konuşması yaptı ve kendisine ev sahipliği nezaketinde bulunmaları nedeniyle, Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Hakan ÖZBAY tarafından Onur Belgesi Takdim edildi.

Divan Başkanı Sebahattin ÇİFTCİ tarafından aşağıda sıralanan Divan Toplantısı Gündemi okunarak müzakereye açıldı.

  1. Şebinkarahisar’daki Meslek Yüksekokullarımızın Sorunları,
  1. Öğrenci sayısının son durumunun değerlendirilmesi ve artırılması için yapılması gerekenler,
  2. Meslek Yüksekokulumuzda kapanan veya kapanma riski olan bölümlerimizin,  kapanma veya tercih edilmemesinin altında yatan nedenler ve alınacak önlemler,
  3. Okullarımızın tercih edilmesindeki düşüşün nedenleri,
  4. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzun öğrenci alınmayan bölümlerinin öğrenci alınması için yapılması gerekenler,
  5. Halen YÖK’te bulunan Sağlık Bilimleri Yüksekokulunun hayata geçmesi için yapılması gerekenler ve Şebinkarahisar’a Fakülte Kurulması,
  6. Giresun Üniversitesi Rektörlüğünce yapımı önerilen İkinci Çalıştay hazırlıklarının istişaresi,

Gündemin okunmasının ardından Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Sn. Av. Hakan ÖZBAY açılış konuşmasını yapmasıyla Divan Toplantısı müzakereye açıldı.

Müzakereye açılan gündem maddesine ilişkin aşağıdaki isimler sırasıyla, söz alarak görüş ve önerilerini sunmuşlardır.

1.  Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Hakan ÖZBAY

  1. Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Sn. Bora KILIÇ
  2. İstanbul Şebinkarahisar Vakfı Başkanı Hüseyin Avni İŞCAN
  3. Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Fatih AYGÜN,
  4. Şebinkarahisar Üniversitesi Kurma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öğr. Gör. Zekayi ŞENOL,
  5. Şişli Belediye Başkanı Mustafa SARIGÜL
  6. Ataşehir Giresunlular Derneği Başkanı Gürbüz EKİNCİ,
  7. Bursa Şebinkarahisarlılar Derneği Başkanı asım ÖZEN,
  8. Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı Hamza KUZU,
  9. Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı Yücel KISA,
  10. Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Halis AYGÜN,
  11. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Haluk ÇEÇEN,
  12. Yıldız Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Bülent ÜĞSTÜNDAĞ,
  13. İstanbul Teknik Üniversitesi Öğr. Üyesi Cemile YERLİKAYA,
  14. İstanbul Şebinkarahisar Vakfı Kurucu Başkanı Hayri BAKICI,
  15. Sarıyer Belediye Başkanı İnş. Müh. Şükrü GENÇ,
  16. Şebinkarahisar CHP İlçe Başkanı Oktay ALP,
  17. Sarıyer Belediyesi Meclis Üyesi A.Erol AKKUŞ
  18. İBB Şehir Planlama Müdürü Uğur İNAN
  19. Eski Dernek Başkanlarımızdan Hayri BAKICI, Dursun KARAYILAN, Mustafa KOCA, Hamza KUZU, Yücel KISA

Konuşmacılar özetle;

 

            Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Dernek Başkanımız Av. Hakan ÖZBAY gündeme dair 19 Mayıs Şebinkarahisar Etkinliklerine atıfta bulunarak Gıda Teknolojisi Laboratuarı kurulmasına yönelik çalışmaları açıklayarak Dernek ana Tüzüğü içerisinde yer alan Eğitim – Öğretim konusundaki hassasiyet üzerine değerlendirmeler yaparak konuşmalarına başladı.

            Meslek yüksekokulumuzun yapımı, inşası, fakülte kurulmasına yönelik çalışmalar ve çabalara teşekkürlerini sunarak eğitim odaklı istişarelere dikkat çekerek yüksekokullarımızın kapasiteleri ve durum değerlendirmeleri konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

 

Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğretim Görevlisi Fatih AYGÜN bilgisayar sunumu yaparak Meslek Yüksekokulumuzun ÖSYM verilerine yönelik değerlendirmelerde bulunmuştur. ÖSYM Kontenjan listelerine dikkat çekerek ülke genelinde Meslek Yüksekokulları kontenjanlarının % 50 oranında boş kaldığına vurgu yapmıştır.

Bankacılık ve Sigortacılık Bölümüne 88 Kayıt yapılmış ve aynı bölümün II. Öğretimine istenilen kayıt müracaatı yapılmamıştır. Diğer yandan İşletme Programında, Muhasebe Programında sürekli öğrenci azalmaları, Turizm Otel İşletmeciliği, Gıda Teknolojisi, Mobilya Dekorasyon Bölümlerinde kapanmaya yönelik dalgalanmalar olduğunu söylemiştir. Öğrenci Katkı Kredilerinin ödenmesine yönelik II. Öğretim Bölümlerinde çeşitli bölümlerin kapanmasını hızlandırmış, öğrenciler ücretsiz olan Birinci Öğretim Gündüz Eğitimini tercih ettiği görüşlerini paylaşmıştır.

Meslek Yüksekokulumuz Müdürü Sn. Öğretim Görevlisi Fatih AYGÜN, konuşmalarının devamında 1996 yılında kurulan Yüksekokulumuzun Şebinkarahisar’a MYO kurulduğundan bu yana 2000 yılı itibarıyla ülke genelinde Devlet ve Vakıf Üniversitelerinde 401 MYO var iken 2011 yılında 660 MYO’na çıkmış, her ilde her şehirde üniversite kurulmasıyla birlikte İlçemizde Gündüz ve Gece Kontenjanlarında boşluklar oluşmaktadır bilgisini verdi.

Çeşitli bölümlerdeki isim değişikleri ile ilgili çalışmalar sürmekte daha cazip ve önü açık bölümler haline gelmesi için çalışmaların devam ettiği söyleyerek Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümüne rağbet olması nedeniyle ilçemiz bünyesinde de bu bölüm açılmış olup önümüzde Öğretim Yılı içerisinde öğrenci alımı başlanacaktır. Meslek Liseleri kontenjanlarındaki azalış dolayısıyla kontenjanlarımızda düşüşe sebep vermektedir ifadelerinde bulundu.

Sonuç olarak düşüşün nedenleri olarak Türkiye genelinde Üniversite sayılarının hızla artması, Giresun Üniversitesi’nin bünyesinde Merkezde kontenjan sayıları yüksek olan çok sayıda aynı bölüm açılması, Mesleki Liselerin kontenjan azlığı, İlçedeki sosyal ortamların azlığı konuları üzerine müzakerede bulunmuşlardır.

Şebinkarahisar Üniversitesi Kurma Yaşatma ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Öğretim Görevlisi Zekayi ŞENOL konuşmalarında dernekleri hakkında bilgiler vererek ve Şebinkarahisar’da yapılacak bir toplantı için ev sahipliği yapabileceklerini söyleyerek sözlerine başlamışlardır.

Meslek Yüksekokullarımızın kuruluşuna, barınma ve sosyal alan oluşturma çalışmalarına değinerek, Uygulamalı Bilimler Yüksekokullarının Eğitim Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler gibi her alanda öğrenci alımı yapabileceğimiz ve 5 yıllık bir kurulum içerisinde hiç gerçekleşmemiş olan öğrenci artışı konusuna eğilmemiz gerekmektedir.

Üniversitelerde Öğretim Elemanları temel noktada önem arz etmektedir. Öğrenciyi Şebinkarahisar’a çekmek için Öğretim elemanları konusunda bir hassasiyet oluşturulmasını ve Lojman konusunda acil hizmet sunmak gerekliliğine değinerek, halen Sosyal Bilimler, Teknik Bilimler ve Uygulamalı Bilimler Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3 Ana Yüksekokulunda eğitim hizmeti sunduğumuzu; Sağlık Hizmetlerinin kalitesinin artması, hastane hizmetlerinin profesyonel düzeye ulaşması gibi fırsatları değerlendirerek şu anda YÖK’te bulunan Sağlık Bilimleri Yüksekokuluna acil ihtiyaç olduğunu vurgulamıştır.

YÖK’te dosyası tutulan Sağlık Bilimleri Yüksekokulu kurulması çalışmalarının yanında, sağlık alanında hizmet veren mevcut MYO bölümlerimizin yanına Tıbbi Dokümantasyon, Yaşlı Bakımı, Hasta Bakımı, Sağlık Hizmetleri Bölümleri de açılarak Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu kurulumu yapılabilir çözüm önerisinde bulunarak 15 yıllık akademik tecrübesi bulunan Meslek Yüksekokulumuzun kuruluşunda ülke genelindeki sayı takriben 356 iken 2013 yılı itibarıyla günümüzde 800’ün üzerine çıkmıştır, şeklinde tespitler yapmıştır.

Ülke genelindeki değerlendirmelerde bulunarak Prof. Dr. Mustafa Zahir BAKICI’nın emek ve gayretleriyle ilçemize kurulan Yüksekokullarımızın kurulum aşamasından bu yana bakacak olursak; 1998’de 37 Tıp Fakültesi varken bugün 72 Tıp Fakültesi, 62 İktisadi İdari Bilimler Fakültesi varken bugün 122 İktisadi İdari Bilimler Fakültesi, 16 Hukuk Fakültesi varken bugün 63 Hukuk Fakültesi, 4 yıl eğitim veren 150 Yüksekokul bugün 241 Yüksekokul, 2 yıl eğitim veren 286 Meslek Yüksekokulu varken bugün 745 Meslek Yüksekokulu vardır, şeklinde izahatlar yapmışlardır.

Bugünkü Kampüs Kapasitesinin çok daha fazlasına hizmet verebileceğine değinerek, Bugün UBYO’da 800 civarı öğrencinin öğretim gördüğünü ve diğer bölümlerimizde daha Öğretim Üyesi Kadrosu tamamlanarak açılması durumunda ilçeye önemli kazanımlar getireceğini söylemişlerdir. UBYO’da açtığımız noktada olduğumuzu bizim için çıkış noktalarından biri olan bu okulumuzda gereken çalışmalar yapılarak açılan bölüm sayısının mutlaka arttırılması gerektiğini vurgulamıştır.

Barınma Hizmetleri, Dolmuş Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Hizmetler, Akademik Hizmetler alanlarında ve UBYO’da bölüm sayısının arttırılması konularında mutlaka çalışmalar yapılması konularını vurgulayarak sözlerini tamamlamışlardır.

Şişli Belediye Başkanı Mustafa SARIGÜL Protokol Konuşmaları yaparak Şişli MYO olarak öğrencilere yönelik çalışmalarda ortaklık yapabileceklerini söyleyerek, Şişli Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Aynur AYDIN ile işbirliği yaparak birlikte Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulumuzun 400 öğrencimizin Şişli’de ağırlanabileceğine değinmiş ve her türlü yardımı yapacaklarının taahhüdünde bulunmuşlardır.

Bursa Şebinkarahisarlılar Derneği Başkanı Asım ÖZEN, Şebinkarahisarlı Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Bora KILIÇ, İstanbul Şebinkarahisar Vakfı Başkanı Hüseyin Avni İŞCAN, Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı Hamza KUZU,  gündemdeki konunun önemine binaen gerekli açıklamaların ve tüm konuşmaların Akademisyenlerimizce yapılması ve her alanda kendilerine düşen görevleri yapacakları taleplerini bildirerek konuşmalarını tamamlamışlardır.

Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Eski Başkanı Yücel KISA, Yüksekokullarımıza yönelik İstanbul’da sürekli bir çabanın var olduğunu, Şebinkarahisar’da da bu çabanın sarf edilmesi gerekliliğinin altını çizerek ilçe esnafının ve ilçe halkının bu konuda hassasiyete davet edilmesini ve gerekirse yaptırımlar uygulanmasının gerekliliğini söylediler.

İlçe merkezinde sosyal aktivite çalışmalarının yapılması gerektiğine değinerek, Fakülte konusunda herkesin samimi olması gerektiğini Giresun Üniversitesi tarafından daha önce sunulan ve YÖK tarafından reddedilen bir Bölümün Şebinkarahisar için tekrar gönderilmesinin anlamsız olduğu üzerinde vurgulamalar yapmıştır. Öğretim Görevlisi ve Personel Lojmanı yapım konusunda hukuki engellerin biran önce çözülmesi talebinde bulunmuşlardır. 

Kocaeli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halis AYGÜN, Giresun Üniversitesi’nin ve Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulunun gelişimini yakinen takip ettiğini, çalışma gayretlerinden ötürü emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmalarına başladı.

      Meslek Yüksekokulu Programlarının tercih edilmemesi nedenleriyle ilgili olarak Yerel Yöneticiler ve İş Adamlarıyla birlikte konunun mutlaka ele alınması gerektiğini söyleyerek, sosyal ve ekonomik alanda, sağlık, konaklama ve ulaşım alanlarındaki hizmetlerin gündeme bile gelmemesi gerektiğini söylemiştir.

      Öğrenci kayıtlarına yönelik gereken altyapı çalışmalarının yapılarak tercih edilmeyen bölümleri edilen bölümlere kanalize etmenin gerekliliği ve Meslek Yüksekokulunun daha nitelikli hale getirilmesi gerekmektedir. İlçemize öğrenci gelmemesinin nedenleri ülkemizdeki Yükseköğretim sıkıntılarının Şebinkarahisar’a yansımasıdır. Üniversitelerin rekabete açık hale gelmesiyle birlikte bütün üniversiteler iyi öğrenci çekebilmek için rekabet içerisinde tanıtımlar yapmaktadırlar. MYO’na öğrencilerin istihdam edilebileceği alanlarda bölümler açmanın önemine değinmek ve Sağlık İşletmeciliği gibi bölümlerin açmak gerekmektedir, ifadelerini kullanmışlardır.

      Gece öğretimi yapan bölümlerin kapanmasının tüm üniversitelerde var olduğunu ve sürecin içerisinde normal karşılanması gerekmekte olduğunu söyleyerek, MYO’nun daha etkin hale gelebilmesi için UBYO’daki programların arttırılması ve fakülte düzeyinde olan UBYO’ya akademik personel bulunmasında hassasiyet oluşturulmasını istemiştir.

      Sağlık Bilimleri Yüksekokulu konusunda çeşitli görüşmeler yapılmalıdır. Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Tıp Fakültesi olan yerlere kurulmaktadır. Öğrencilerin staj yapabilecekleri, ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri altyapı üzerine değerlendirmelerde bulunmak gerekir. Ulaşım, sosyal alan sorunların şimdiye kadar çözülmüş olması gerekirdi, şeklinde söylemlerde bulunmuşlardır.

            Mutlaka geniş ölçekli bir çalıştay yapılması gerektiğini vurgulayarak, çalıştay öncesinde Yüksekokul görevlilerince hangi bölgelerden daha çok öğrenci geliyor bunun çalışmasının mutlaka yapılarak çalıştayda değerlendirilmesini, tercih ve kayıt dönemlerinde bu bölgelerde tanıtımlar yapılması gerektiğini talep etmiştir.

Üniversitenin Sivil Toplum kuruluşlarına ev sahipliği yapması gerektiğini ve geniş katılımlı çalışmanın başlatılması gerektiğini söyleyerek, Şebinkarahisar MYO ve UBYO’u cazip hale getirmek için tanıtım çalışmaları başlatılmalı, derece ile mezun olanlara burs istihdam gibi alanlarda yardımcı olunması, önü açık bölümlerin kontenjanlarının arttırılması gibi konuların üzerinde durulmasını isteyerek konuşmalarını tamamlamışlardır.

Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk ÇEÇEN, divan toplantısı ve toplantı gündemini yerinde bulduğunu ve böyle çalışmaların desteklenmesi, arttırılması ve en önemlisi devam etmesi gerektiğini arzu ederek konuşmalarına başladılar. Temel sorunlar üzerine konuşmalar yaparak, çözüm için çalışmalar yapılmasının gerekliliğini, bu konuların çalıştayda daha kapsamlı olarak görüşülmesi taleplerini ilettiler.

Yıldız Teknik Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Teknik Programlar Bölümü Seramik Anabilim Dalı            Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cem Bülent ÜĞSTÜNDAĞ, 1998 yılından günümüze gelene kadar, yüksekokullarımızın ilçemize ne gibi ekonomik katkıları oldu, bankalardaki dalgalanmalar dahil değerlendirilerek gündeme taşımak ve bu alanda hassasiyet oluşturmak gerektiği vurgusunda bulundular.

Kapanan veya kapanma riski taşıyan, öğrenci gelmeyen bölümlere yönelik yeni imkânlar sunulmalı, daha genel ve kapsamlı çalışmalar yapılmalıdır. Konu ilgili çalışmaların mutlaka desteklenmesi gerektiğini söylemişlerdir.

İstanbul Teknik Üniversitesi Araş. Gör. Dr. Cemile YERLİKAYA, Meslek Yüksekokullarımız bünyesindeki alt yapı ve laboratuar çalışmalarına dikkat çekerek konuşmalarına başladılar. Yeni kurulan Gıda Teknolojisi Laboratuarının eksikliklerini söyleyerek olması ve bulunması gereken laboratuar malzemeleri konusunda uyarılarda bulundular. Üniversite ile de gereken görüşmelerin sağlanmasıyla ilgili cihazların okula kazandırılması gerektiğini söylediler.

İş adamlarından Şebinkarahisar’da küçük yatırımlarla MYO ve UBYO öğrencilerine istihdam sağlayacak, mesleki tecrübelerini ve eğitimlerinin gerekliliklerini yansıtabilecekleri yerel yatırımlar açmaları taleplerinde bulundular. Sinema, eğlence gibi sosyal ortam eksikliklerinin derhal giderilmesi gerektiğini ve öğrenciler tarafından bu konularda çokça şikâyetler aldıklarını söylemişlerdir.

Okul binası içinde, yardıma muhtaç öğrencilerin hizmetine sunulan giysi ve diğer ihtiyaçlarına yönelik odalar kurulması ve öğrencilerin hizmetleriyle bir ceviz bahçesi kurulması ve bu ağaçları sulayabilecek kapasitede bir sulama havuzu yapılması taleplerini ileterek konuşmalarını tamamladılar.

İstanbul Şebinkarahisar Vakfı Kurucu Başkanı Hayri BAKICI, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden bu yana Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulumuzun durum değerlendirmesini yaparak konuşmalarına başladılar.

Başından beri Giresun Üniversitesi’ne bağlanmanın yanlış olduğu üzerinde durarak, Giresun merkezde ve merkez ilçelerde biz de bulunan bölümlerin aynısının kurulmasının ve Üniversitedeki aynı bölüm sayısının iki veya daha fazla olmasının öğrenci sayısında önemli düşüşe sebep verdiğini vurgulamışlardır.

Toplantılarda her zaman aynı sıkıntıların görüşüldüğünü artık siyaseten ve ilmen bir sonuca ulaşma, sonuca götürme çalışmalarının yapılması gerekir. Konuyla ilgili politik yaklaşımlarda, politik açıklamalarda bulunmayalım. Hocalarımızdan rica ediyorum bizlere destek versinler, YÖK ve Cumhurbaşkanlığı gibi birimlerle Fakülte kurulması konusunda bizlere yardımcı olsunlar. Grek siyasetçilerimizden, gerek hocalarımızdan bu konuda çalışmalar yapmalarını istirham ediyoruz, diyerek konuşmalarını tamamladılar.

Şebinkarahisar CHP İlçe Başkanı Oktay ALP, Divan Toplantısı üzerine Şebinkarahisar’da dikkat ve hassasiyet oluşturma çabalarının sonuçsuz kaldığı vurgusunu yaparak, esnafın yegane gelir kaynağı olan ve ilçemiz kültürel ve ekonomik gelişiminde önemli rol oynayan Meslek Yüksekokulu ve Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu sorunlarının genel değerlendirmelerini yaparak konuşmalarına başladılar.

Siyaseten gereken desteğin sağlanmadığı kanaatinde olduklarını belirterek fakülte bizim için çok önemli, muhakkak fakülteyi açmak zorundayız. Ülke genelinde üniversiteler, kontenjanlar, meslek yüksekokulları artınca bize gelen öğrenci sayısı da bu ölçü de azalmalara uğradı. Öğrenci artık 4 yıllık eğitim veren veya iş imkânı sunan meslek yüksekokulu bölümlerini tercih ediyor. İlçemizin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olmasına rağmen bu konularla ilgili bölümler açılmalıdır. 4 yıllık tarım okulları kurulmalı, turizm işletmeciliği bölümüne yönelik otel açılmalıdır. Lojman meselesi biran önce çözülmelidir. İlçe MYO ve UBYO’muz odak merkezi haline getirilmelidir, şeklinde fikir ve görüşlerini bildirdiler.

Sarıyer Belediye Başkanı İnş. Müh. Şükrü GENÇ, öğrenci sayısının azalmasına engel olan veya artmasını sağlayacak çalışmalar üzerine vurgu yaparak, öğrenci azalmasının sosyal alan içerisinde değil akademik bir alanda değerlendirilmesinin gerektiğini söylemişlerdir.

İlçe de ulaşım, barınma gibi birçok alanda sosyal sorunlar var bunlar giderilmeli, öğrencilere çeşitli anketler uygulanarak; okulunuzdan ne istiyorsunuz, ilçeden beklentileriniz neler gibi konulara eğilmek gerekir. Kariyer ve gelecek vadeden bölümler kurulmasına yönelik akademik çalışmalar yapılmalıdır. Burs olanakları sağlanarak çeşitli bölümler cazip hale getirilmelidir. Çalıştay yapılarak değerlendirmeler ve tespitler üzerinde durulmalı ve konu başlıkları belirlenmelidir şeklinde konuşmalarını tamamladılar.      

Divan toplantısının kapanış konuşmasını yapan Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneği Başkanı Av. Hakan ÖZBAY, öncelikle tüm katılımcılara teşekkür etti. Akademik kadroların temini, yeni bölümlerin açılması, tercih edilmeyen bölümleri tercih edilecek bölümlere entegre edilmesinin sağlanması, YÖK’ün ziyaret edilmesi, Giresun Üniversitesi Rektörlüğü, Yüksek Okul Müdürlerimiz, çeşitli Üniversitelerde görevli Akademisyenlerimiz, Milletvekillerimiz, Belediye Başkanlarımız, Vakfımız, Sanayici İş Adamları Derneği ve Şebinkarahisarlılar Yardımlaşma Derneğinden oluşan Sivil toplum Kuruluşları Platformuyla birlikte bir bütünlük içersin de çalıştaylar yapılacağını ve sorunların çözüme kavuşturulacağını söyleyerek toplantının sona erdiğini duyurdu.

 

GÜNDEM MADDELERİNE İLİŞKİN

DİVAN TOPLANTISI SONUÇ BİLDİRİSİ

 

1. Şebinkarahisar’daki Meslek Yüksekokullarımızın Sorunları,

  1. Öğrenci sayısının son durumunun değerlendirilmesi ve artırılması için yapılması gerekenler;

 

  • Bazı bölümlerde isim değişikleri ile ilgili çalışmalar Meslek Yüksekokulu müdürlüğünce sürdürülmekte ve daha cazip bölümler haline gelmesi için çalışmalar yapılmaktadır.

 

  • Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümüne rağbet olması nedeniyle ilçemiz bünyesinde de bu bölüm açılmış olup önümüzdeki öğretim yılı içerisinde öğrenci alımı başlanacaktır.

 

  • Sağlık Bilimleri Yüksekokulu kurulması çalışmalarının yapılması,

 

  • Tıbbi Dokümantasyon, Yaşlı Bakımı, Hasta Bakımı, Sağlık Hizmetleri Bölümleri açılarak Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu kurulması,

 

  • Barınma Hizmetleri, Dolmuş Hizmetleri, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Hizmetler, Akademik Hizmetler alanlarında çalışmalar yapılması,

 

  • İlçe esnafının ve ilçe halkının öğrencilere karşı davranışlarında hassasiyet oluşturulması yönünde yaptırımlar uygulanması,

 

  1. Meslek Yüksekokulumuzda kapanan veya kapanma riski olan bölümlerimizin,  kapanma veya tercih edilmemesinin altında yatan nedenler ve alınacak önlemler;

 

  • Bankacılık ve Sigortacılık Bölümüne 88 Kayıt yapılmış ve aynı bölümün II. Öğretimine istenilen kayıt müracaatı olmadığı ön görülmüştür.

 

  • İşletme Programında, Muhasebe Programında sürekli öğrenci azalmaları, Turizm Otel İşletmeciliği, Gıda Teknolojisi, Mobilya Dekorasyon Bölümlerinde kapanmaya yönelik dalgalanmaların olduğu ön görülmüştür.

 

  •  Öğrenci Katkı Kredileri II. Öğretim Programlarındaki çeşitli bölümlerin kapanmasını hızlandırmış, öğrenciler ücretsiz olan Birinci Öğretim Gündüz Eğitimini tercih ettiği ön görülmüştür.

 

  • 15 yıllık akademik tecrübesi bulunan Meslek Yüksekokulumuzun kuruluşunda ülke genelindeki sayı takriben 356 iken 2013 yılı itibarıyla günümüzde 800’ün üzerine çıktığı ön görülmüştür.

 

 

  1. Okullarımızın tercih edilme oranındaki düşüşün nedenleri;
  • Ülke genelinde Meslek Yüksekokulu sayısının artması,

 

  • Meslek Liseleri kontenjanlarındaki azalış,

 

  • Giresun Üniversitesi’nin bünyesinde Merkezde kontenjan sayıları yüksek olan çok sayıda aynı bölüm açılması,

 

  • İlçedeki sosyal ortamların azlığı,

 

  • Laboratuar imkanlarının eksikliği,

 

  • Meslek Yüksekokullarının cazibesini yitirmesi,

 

  • Barınma, Ulaşım, Sosyal aktivite imkanlarının kısıtlı veya niteliksiz olması, Esnafın yeterli derecede duyarlı olmaması,

 

 

  1. Uygulamalı Bilimler Yüksekokulumuzun öğrenci alınmayan bölümlerinin öğrenci alınması için yapılması gerekenler ve yeni bölümler açılması;

 

  • Uygulamalı Bilimler Yüksekokuluna Eğitim Bilimleri, Sağlık Bilimleri, Sosyal Bilimler gibi her alanda öğrenci alımı yapılabilecekken 5 yıllık bir kurulum içerisinde hiç artış olmamasının detaylı olarak irdelenmesi,

 

  • Öğretim Elemanları konusunda hassasiyet oluşturularak Öğretim Elemanı ihtiyacının karşılanması,

 

  • Öğretim Görevlilerinin barınabileceği lojmanların hizmete sokulması,

 

  •   UBYO’daki diğer bölümlerimizde Öğretim Üyesi Kadrosu tamamlanarak açılması ve 800 olan öğrenci sayısının arttırılması,

 

 

  1. Halen YÖK’te bulunan Sağlık Bilimleri Yüksekokulunun hayata geçmesi için yapılması gerekenler ve Şebinkarahisar’a Fakülte Kurulması;

 

  • Alt yapı çalışmalarının tamamlanarak, kapsamlı bir proje sunulması,

 

  • Mevcut hastanenin staj imkanı sağlayabileceğinin değerlendirmeye alınması,

 

  • Meslek Yüksek Okullarına olan ilginin azalmasına yönelik istihdam imkanı sağlayan bölümlere ilişkin Fakülte kurulma çalışmalarının başlatılması,

 

 

  • Giresun Üniversitesi Rektörlüğünce yapımı önerilen İkinci Çalıştay hazırlıklarının istişaresi;

 

  • Akademik düzeye hitap eden kapsamlı bir Çalıştay yapılmasına kesin karar verilmesi,

 

  • Giresun Üniversitesi Rektörlüğünce uygun görülecek zamana dair planlama yapılarak tüm Şebinkarahisarlı Akademisyenlerin davet edilmesi,

 

DİVAN TOPLANTISINA KATILAN

KÖY VE MAHALLEDERNEK BAŞKANLARI

 

  • AHURCUK KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Davut DEMİR
  • ALİŞAR KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Metin DAVULCU
  • ALİŞAR KÖYÜ KAPAKLI MAH. DERNEK BAŞKANI Mustafa SAĞLAM
  • ALTINÇEVRE KÖYÜ DER. BAŞKANI Üstün ÇABUKOL
  • ASLANŞAH KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Hasan BAYRAM
  • BAYRAMKÖYÜ DERNEK BAŞKANI Zekayi ÇİFTCİ
  • BUZKEÇİ KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Mustafa ÇİFTÇİ
  • ÇAKIR KÖYÜ ÇİLEDER MAH.DERNEK BAŞKANI Ali SÜTCÜ
  • DEREKÖY    DERNEK BAŞKANI İsmail YAVUZ
  • DOĞANYUVA KÖYÜ DERN. BAŞKANI Hüsamettin DEMİR
  • DÖNENÇAY KÖYÜ           DERN. BAŞKANI Yunus KUZU
  • EKECEK KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Necdet BİLİCAN
  • ERENTEPE KÖYÜ DERNEK BAŞKANI İmdat AKBAŞ
  • ESENTEPE KÖYÜ  DERN. BAŞKANI Hüseyin ŞAFAK
  • GÜRPINAR KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Şenel HANOĞLU
  • GÜVERCİNLİK K. DERNEK BAŞKANI Tevfik KOÇ
  • GÜZELYURT KÖYÜ DERN. BAŞKANI Erol CEYLAN
  • HOCAOĞLU KÖYÜ           DERN. BAŞKANI Ergün EROĞLU
  • KAYALI KÖYÜ DERNEK BAŞKANI    Hasan KARACA
  • KARACÖREN KÖYÜ DERN. BAŞKANI Bayram KARAMAN
  • KARAAĞAÇ KÖYÜ          DERN. BAŞKANI Recep ALTUN
  • KINIK KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Alparslan ASLAN
  • OVACIK KÖYÜ ETİR MAH. DERNEK BAŞKANI Yunus ETİRLİ
  • OCAKTAŞI KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Ahmet ŞEKER
  • OZANLI KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Ali ÖZACAR
  • ÖRENCİK KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Dursun AYDIN
  • SARIYER KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Hasan SATICI
  • SARIYER KÖYÜ KAYADİBİ MAH.DERNEK BAŞKANI Turan ASLAN
  • SİPAHİ KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Nuri BAYRAKTAR
  • SUBOYU KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Durmuş IŞIK
  • ŞAHİNLER KÖYÜ  DERN. BAŞKAN YRD. Arslan KARAASLAN
  • TAŞÇILI KÖYÜ DERNEK BAŞKANI    Erdal TAŞÇI
  • TEPELTEPE KÖYÜ DERN. BAŞKANI Hayrettin EKİNCİ
  • TURPÇU KÖYÜ DERNEK BAŞKANI    Hikmet KÜTÜKÇÜ
  • TOPLUKONAK K. DERN. BAŞKANI Salim YILDIRIM
  • YEDİKARDEŞ K. DERN. BAŞKANI Selim ÇİFTÇİ
  • YEDİKARDEŞ K. ULUYAZI MAH. DERNEK BAŞKANI Gencay ÇİFTCİ
  • YENİYOL K. KAVAKLI MAH. DERNEK BAŞKANI İsmet HASBAL
  • YEŞİLYAYLA KÖYÜ DERN. BAŞKANI Gürsel EKİNCİ
  • YEŞİLYURT KÖYÜ DERN.  BAŞKANI Musa TURAN
  • YILTARIŞ KÖYÜ DERNEK BAŞKANI Bülent BİLGİÇ
  • TAMZARA MAH. DERNEK BAŞKANI Recep ÜSTÜNDAĞ
  • KOCAELİ ŞEBİNKARAHİSARLILAR YRD. DERN. BŞK. Arslan YILMAZ
  • SULTANBEYLİ ŞEBİNKARAHİSARLILAR YRD. DERN. BŞK. Doğan YILMAZ
  • ESENLER MESLEKTE BİRLİK DERNEĞİ BAŞKANI İsmail YAVUZ

 

DİVANA KATILAN YÖRE SANATÇILARI

  • Gürsel EKİNCİ
  • Yasin YEŞİL
  • Engin BAY

 

 

DİVANA KATILAN BASIN MENSUPLARI

  • Serkan ÇİFTÇİ Şebin Haber İnternet Haber Gazetesi
  • İlhan ÇABUKOL Boğaziçi Gündem Gazetesi
  • Sadi TOYGAR Şebin Medya İnternet Haber Gazetesi
  • Remzi GÖMÜRLÜ Kent Haber Köşe Yazarı
  • Hami YILDIRIM Şebin Karahisar Haber Gazetesi 

ŞEBİNKARAHİSARLILAR YARDIMLAŞMA DERNEĞİ HABER MERKEZİ

Bu haber toplam 4572 defa okunmuştur
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Diğer Haberler
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006-2015 Şebin Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.