CHP Giresun Milletvekili Eşref KARAİBRAHİM'den
Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım'a Yazılı Soru Önergesi..
TBMM BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın Anayasa ve Meclis İç Tüzüğü gereğince Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
Eşref KARAİBRAHİM
Giresun Milletvekili
Giresun ve Ordu illerinin yıllardır beklediği Or-Gi Havaalanı Projesi üzerine henüz somut bir aşama kat edilememiştir. Bunun yanında Giresun ilini ve tüm Doğu Karadeniz Bölgesini Sivas'a İç Anadolu'ya, Doğu Anadolu'ya ve Akdeniz Bölgesine bağlayacak en kısa yolun geçiş noktasına Eğribel Geçidine yapılması planlanan tünelden vazgeçildiği yönünde bilgiler almaktayız. Ayrıca şehrimizi Şebinkarahisar, Çamoluk ve Alucra ilçelerine bağlayan bu yol ve geçidi kar yağışı, çığ, tipi ve fırtına neticesinde kullanılamaz hale gelmekte, meydana gelen kazalarda her yıl onlarca insanımız yaşamını yitirmektedir. Giresun'un kalkınması, limanının işlerlik kazanması, Giresun Ekonomisinin canlanması açısından da hayati önem arz eden Eğribel Geçidinin Karayollarınca gündeme alınmayıp Ovit, Kop, İspir ve Tortum tünelleri için hazırlanan projelerin hayata geçirileceği, inşaat aşamasına gelindiği belirtilmektedir.
Halbuki; Sayın Ulaştırma Bakanının Seçim öncesinde Şebinkarahisar ilçemizin meydanında tünelin yapılacağı müjdesini verdiği vatandaşlarımız, en yetkili ağızdan verilen sözün tutulmasını sabırsızlıkla beklemektedir.
1.Eğribel mevkiine yapılması düşünülen tünel konusunda bakanlığınız çalışma yürütmekte midir, gelinen aşama nedir? Eğribel geçidine tünel yapılacak mıdır?
2.Seçim öncesi verdiğiniz bu söz seçim vaadi olarak mı kalacaktır?
3.Yılın büyük bir kısmında ilçelerimizin Giresun şehir merkezi ile olan bağlantısının sağlanamadığı düşünülür ise Türkiye'nin ulaşım anlamında daha mağdur bir bölgesi bulunmakta mıdır?
4.Giresun ve Ordu illerinin sabırsızlıkla beklediği Or-Gi Havaalanı konusunda ise gelinen aşama nedir?
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri;
Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Sayın Eşref KARAİBRAHİM'in 10.03.2010 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde Sebze ve Meyveler ile Yeterli Arz ve Talep Derinliği Bulunan Diğer Malların Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 6. Maddesinde verilen önerge üzerine Cumhuriyet Halk Partisi Grubu adına Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşma:
Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Sebze ve Meyve Ticaretinin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı'nın 6'ncı maddesinde verdiğimiz önerge üzerinde söz aldım. Yüce Meclisi selamlıyorum. İlk önce, tabii ki şehitlerimize ve depremde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, ailelerine ve ulusumuza başsağlığı, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum.
Sayın milletvekilleri, 6'ncı maddenin (2)'nci fıkrasında "Meslek mensupları, serbest rekabeti engellemek amacıyla kendi aralarında veya üreticilerle ticarî anlaşmalar yapamaz." denilmektedir ve bunun engellenmesi gerekmektedir, bu doğrudur. Bizim için şu anda en önemli unsurlardan bir tanesi budur. Üreticiden alınan ürünlerin fiyatları nedense hale geldiğinde ikiye üçe katlanmakta ve haldeki bütün satıcılar tarafından hemen hemen aynı fiyat uygulanmaktadır. Bu gizli de olsa, açık da olsa aralarında bir anlaşmanın olduğu varsayımını açıkça göstermektedir. Tabii ki bunun önlenmesi için Bakanlığımızın ve belediyelerimizin bu konuda duyarlı olması gerekmektedir. Tabii ki üreticiden alınan malların pazara ya da hale geldiğinde sistem altına alınması çok önemlidir.
Bu önemli unsuru bilgilerinize sunduktan sonra, tabii ki ben fındık bölgesinde olduğum için, fındıkla ve FİSKOBİRLİK'le ilgili bazı şeyler söyleyeceğim. Peki fındık ne oldu, size onu anlatmaya çalışacağım, fındığın şu andaki durumunu anlatmaya çalışacağım. Bildiğiniz gibi FİSKOBİRLİK şu anda fındık alamamakta, fındıkla ilgili durumunu değerlendirmekte ve elindeki malları satarak borcundan kurtulmaktadır. Peki bu duruma neden geldi? FİSKOBİRLİK içinde yaşanan yönetimi ele geçirme, AKP'nin yönetimi ele geçirme çabaları sonuç vermeyince bölgeye hızlı bir şekilde TMO getirildi, fındık aldırıldı, FİSKOBİRLİK bypass yapıldı, ama ondan sonra nedense FİSKOBİRLİK'in yönetim kuruluna AKP'li bir ilçe başkanı getirilerek kendisi yönetimi devraldı, ama değişen bir şey olmadı. Demek ki FİSKOBİRLİK devreden çıkarılacak, fındık serbest piyasaya bırakılacaktı, bunun aşamalarını yavaş yavaş görmekteydik. TMO bölgedeydi, ama son sene, yani 2009'da TMO bölgeden çekildi. Neden çekildi? Fındık piyasasında fındık az olduğu için, rekolte az olduğu için TMO bölgeden çekildi. FİSKOBİRLİK de alım yapamamaktaydı. Bundan sonra ne oldu? Serbest piyasaya bırakıldı, ama serbest piyasaya fındık bırakılırken fındığın ne borsası ne de lisanslı deposu yoktu.
Olmayan durumda, fındık da olmadığına göre, olmayan fındığın fiyatları Giresun'da ve Karadeniz Bölgesinde en fazla -çünkü Giresun'da en kaliteli fındık yetişiyor diyeceğim, bazı fındık bölgesindeki arkadaşlarım buna belki alınganlık gösterecekler, ama bu doğrudur, Giresun fındığın başkentidir- 5 milyon liraya kadar çıktı, olmayan fındığın fiyatıydı bu. Peki arkadaşlar, peki bu sene fındık rekoltesinin biraz yüksek olduğu -bugün Ziraat Odası başkanlarından aldığım bilgilerle- varsayımından yola çıkarsak, ya yüksekse bu sene fındık rekoltesi -şu anda belli olmaz ama- peki ne olacaktır, fındık fiyatları, nereye gidecektir ya da fındığı kim alacaktır? Fındık Avrupa'da bir üretici, Türkiye'de birkaç üreticinin insafına bırakılacaktır.
Bir önemli konu daha var, dönüm başına 150 bin lira fiyat verilmişti. Bunların bu ay içinde ödeneceği bilgisi bakanlar tarafından açıklandı, ama bir şey hatırlatmak istiyorum, Şu anda üreticilere bu ayın 23'ünde veriliyor ama Ziraat Bankası ve tarım krediler şu anda icra takiplerine başladı. Yani bu paraları bankada icra için ellerinden gelen her ortamı değerlendiriyorlar. Peki, ne olacak, üreticinin eline bu para geçecek mi? Geçmeyecek. Peki, arkadaşlar, buradan sizlere şu öneriyi yapıyorum: FİSKOBİRLİK'i batırdınız, fındığı batırdınız ama gelin, 2010'da şu dönüm başına vereceğimiz fiyatları fındık üretimi başlamadan verelim. Bu ne anlama gelecek? Bu şu olacak: Fındıkçı üretimine başladığında elindeki para olacak ve bu sayede de fındığını borçsuz toplayacak, ondan sonra da elindeki fındığı bir miktar tutabilirse fındık piyasasında fındık fiyatları bir miktar yukarı çıkacaktır.
Tabii, bununla ilgili çok söyleyeceğim şeyler vardı ama not aldım. Herhâlde bu beş dakika yetmiyor ama bir şey söyleyeceğim. Bizim bir Eğribeli'miz vardır, Şebinkarahisar'la Giresun'un arasını bağlar. Daha doğrusu, Giresun'dan İç Anadolu'ya bağlanan bir şerittir. Kışın ben çok zahmetini çekerim bu yolun. Sayın Ulaştırma Bakanımız seçimlerde geldi, Şebinkarahisar Meydanı'nda dedi ki: "Gözünüz aydın, tünelinizi yaptıracağız." Ama o tünel bir türlü olmamaktadır, şu anda da hiçbir açıklama bu konuda yapılmamaktadır. Şebinkarahisarlı arkadaşlarım da bilirler yani burada oldukları için söylüyorum.
(FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Baharda
Baharda abi
)
Baharda yapılacaktır ama bu ORGİ havaalanımızı da bekliyoruz, ondan da hiçbir haber çıkmamaktadır. Beni dinlediğiniz için hepinize teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.